vrijdag 26 oktober 2007

Bijzondere filmpjes

Alcar Kerkhoff, 49 jaar uit Velsen-Noord:

,,Mijn ouder komen uit Nederlands-Indië. Iedereen uit Indië werd verspreid over Nederland. Mijn vader en moeder belandden in IJmuiden en trokken in een van de nieuwe woningen in de portiekflat in de Radarstraat.

Ik had tien broers. Thuis woonden we met maximaal zeven jongens, en mijn ouders. De oudsten waren al het huis uit: getrouwd. In onze slaapkamers stonden stapelbedden. Soms drie hoog. De was hing aan een lijntje door de huiskamer.

In de jaren zestig kende iedereen elkaar in de Radarstraat. Er was veel sociale controle. De kinderen speelden allemaal buiten met elkaar, veel op het veldje aan de kant van de Dolfijnstraat. De Heerenduinweg moet net zijn aangelegd. We woonden ter hoogte van de Bethlehemschool. Daar zat ik ook op.

De filmpjes zijn in de jaren zestig gemaakt door mijn vader. Ik ben begonnen met de Hyves-site. Om oude bewoners weer met elkaar in contact te brengen.''

(De foto's komen van de Hyves-site. Zie ook de krant van morgen.)

6 opmerkingen:

Anoniem zei

kijk fo9kke dit is nou echt intrasant,de goede oude tijd,nou ben je eens leuk bezig

Anoniem zei

Och wat zijn ze leuk,moet meer gebeuren in de krant oude foto,s

3jak zei

Ik ben geboren aan de raderstaat
en woon nu in zwitserland.
wij woonde in het eerste blok dat was het nette blok de andere waren
de a-scociale met de kolen op het balkon en de koelkast-
de kontrole was erg groot en je wist alles van elkaar.
martin

Anoniem zei

Ha, die Fokke;

Naar aanleiding van je stukje in de IJmuider Courant heb ik de filmpjes ook bekeken en de hyves-site bezocht. Zelf ben ik geen Radarboy, maar heb jarenlang in de Venusstraat (eerst bij mijn ouders en later met mijn gezin in datzelfde huis) waar onze achtertuin grensde aan de gemeenschappelijke tuin van het eerste Radarstraatblok. Een echte sentimental journey dus, die filmpjes en de verhalen.
Klein puntje: de foto bij het krantenartikel is niet genomen in de Radarstraat. De auto waarachter 'bakkie-tuf' wordt gedaan rijdt in de Venusstraat ter hoogte van de Uranusstraat en gaat richting Radarstraat.

Hans van Velzen.

Fokke Zaagsma zei

Oké Hans, dank je wel!

Ik dacht dat het de Radarstraat was, maar zat dus mis.

Met vriendelijke groet,
Fokke

Anoniem zei

Hoi Fokke, dankzij jouw aandacht in de krant over die oude filmpjes zijn er heleboel positieve reacties losgekomen bij oud bewoners.

We spreken via de "Radarstraat Hyves" weer met oud bewoners die er ook gewoond hebben die we al jaren niet meer gezien of gesproken hebben.

Er wordt zelf gedacht om een reunie op te zetten voor de oud bewoners van deze Radarstraat.

In iedergeval heeft jou aandacht hierover bij een heleboel nostalgische herinneringen naar boven gebracht en zoals ik je al eerder vertelde.... dat de straat één grote familie was en iedereen bijelkaar kon binnenlopen en ook de sociale controle was onder de families erg groot ( we konden evengoed wel kattenkwaad uithalen hóór!) en deze sociale controle is juist zo van belang bij opgroeiend jeugd en dat is wat er helaas tegenwoordig ver te zoeken valt :(

En het klopt wat die meneer zei dat de foto met de bakkie tuf niet de Radarstraat is maar het geeft wel een indruk van.. zo werd er toendertijd genoten van de wintertijd of het nu met sleetjes achter een auto was of hurkend hangend aan de auto zonder sleetje...iedereen genoot van de winter...


Nou Fokke nogmaals bedankt voor de aandacht via de IJmuider Courant en ik zou zeggen blijf de Radarstraat volgen...;-)

Groet,

Alcar Kerkhoff

PS. nog bedankt voor het opsturen van de IJmuider Courant.