vrijdag 14 september 2007

Wat vindt de gemeente ervan?

Vandaag staat een verhaal van me in de krant over 135 woningen in Oud-IJmuiden. Gaat over community planning. Een nieuwe bijzondere manier voor ruimtelijke ordening.

Normaal doet de onroerendgoedeigenaar dat met de gemeente. Bewoners mogen op hun plan reageren. De procedure duurt maanden. Soms jaren. En de bewoners hebben niet zo veel invloed.

Bij community planning stop je gemeente, huiseigenaar en bewoners in een zaal en laat ze twee, drie dagen praten. Wat er dan uitkomt, het plan dat ze dan bedenken: dat geldt. En niets anders. Lekker snel. Veel invloed voor bewoners.

Zo gaat huizeneigenaar Woningbedrijf Velsen het ook doen in de straten rondom de President Steynstraat (foto). Met de bewonerscommissie. En met de gemeente.

Zonder gemeente gaat het idee niet door. Het is ook apart: de volksvertegenwoordigers moeten vooraf beloven dat ze de uitkomst van de community planning goedkeuren. Wat die ook is. Nieuwbouw van appartementen. Of van eengezinswoningen. Of renovatie van de bestaande huizen. Of hoogbouw - noem maar op. Dat het een hamerstuk is in de gemeenteraad.

De gemeente, zegt het Woningbedrijf, is ’gematigd enthousiast’. Dat heeft de directeur van het Woningbedrijf gehoord van de wethouder. Ik wilde zelf van de gemeente horen wat ze ervan vindt.

Dit was het eerste antwoord, gegeven door het hoofd van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling. We willen wel meedenken, maar de uitkomst van de community planning wordt normaal zoals altijd behandeld. Dus eerst beoordeeld door ambtenaren, met een advies van ambtenaren naar burgemeester en wethouders, die geven hun oordeel, en daarna naar de gemeenteraad. Dus geen instemming vooraf met de uitkomst.

Met dat antwoord zou de community planning dus niet doorgaan. Maar de wethouder was toch ’gematigd positief’? Ik leg het voor aan het Woningbedrijf. Die gaat meteen bellen met het stadhuis. Hoe zit het nou? We waren het toch eens? Jullie zouden toch meedoen? Ik word teruggebeld door het Woningbedrijf. De wethouder heeft gezegd dat ze nog steeds wil meedoen.

Ik heb de gemeente gevraagd om een reactie van de wethouder. Eens horen of die anders is dan haar afdeling. Nog niets gehoord. We wachten af.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke wat de gemeente wil gaat door meestal...of niet??

Dat weet jij ook wel denk ik?????

Hoelang is dat al zo is toch niet nieuw??????

Anoniem zei

Jaaa, nu moet ze een beslissing nemen. Ze vindt je nu vast niet meer zo aardig Fokke. Nu staat ze een beetje met de rug tegen de muur. Ze kan nu namelijk niet met de eer strijken als het goed gaat. En als het fout gaat kan ze het niet afschuiven op een ander.
Dat is niet helemaal haar manier van werken. Foei Fokke, ze moet nu hard op zoek naar een manier om zich hier uit te praten. Ze is namelijk helemaal niet geinterseerd in wat de burger wil. Dat zijn immers haar eigen woorden geweest! Fokke, wees op je hoede!

Anoniem zei

Kortom die woningen moeten tegen de grond, om daarna duurdere woningen/flats neer te zetten?!

Daar komt het hoe dan ook aan toe!
Net zoals de flats bij het Moerbergplantsoen waar ik woon. Die zouden niet meer aan deze tijd voldoen. Ik woon er nu 6jr en oke, je hebt niet zo'n grote keuken en douche. Maar wat zou dat! Ik heb een mooie betaalbare huur, en dat is voor mij het voornaamste.

Angel