vrijdag 3 augustus 2007

’Wij kunnen het goedkoper’

Aanbod: Tien jaar zelfde huur, als ze minimaal drie taken overnemen van de gemeente. Dat aanbod doet het stadhuis aan de strandhuisjesverenigingen.

SVIJS, De Zeemeeuwen en De Schelp willen wel. Maar aan dit bod zitten nog heel wat mitsen en maren, hoorde ik van ze. Zo zegt de gemeente bijvoorbeeld de huur niet te zullen verhogen -'uitgezonderd 'onvoorziene situaties'. En wat dat zijn is niet duidelijk.


Het hele gemeentelijke voorstel is te lezen op de site van SVIJS.

SVIJS, De Zeemeeuwen en De Schelp willen wel, want ze denken een en ander goedkoper te kunnen dan de gemeente. Als de gemeente minder hoeft uit te geven voor de strandhuisjes, kan de huur ook omlaag.

Ze deden zelf in 2005 terug het voorstel om taken over te nemen. Ze voelden zich namelijk ontzettend genaaid door de gemeente. Die ontdekte in 2005 opeens een begrotingsgat van ruim 19 miljoen euro.

Om dat te dichten werd onder meer de huur van de strandhuisjes verdubbeld! Puur en alleen om het begrotingsgat te dichten. De strandhuisjesbewoners, sommigen al oud en met kleine beurs, voelden zich een melkkoe. Het zette veel kwaad bloed.

Het 'grote onrecht' werd aangevochten bij de rechter. De strandhuisjes verloren.

De onderhandelingen over het overnemen van de taken slepen al jaren. Op het strand zijn ze zeer ontevreden over de gemeente. Ze wilden ook de winterstalling bij het IJmuiderslag overnemen. Maar die gaf de gemeente weer aan Schellinger. Ze wilden gezamenlijk, als federatie, een contract sluiten met de gemeente. Maar die wil alleen afzonderlijke contracten.

Donderdag overleggen de strandhuisjesverenigingen weer met de gemeente.

Geen opmerkingen: