donderdag 2 augustus 2007

Welkom, welkom!

Ik weet nog goed de eerste keer dat ik op het IJmuiderstrand kwam. Met bus 82 uit Amsterdam. Via het havengebied. Die bus rijdt verkeerd! Dit is toch geen weg naar het strand? En inderdaad. De bus stopt bij een rotonde met slagbomen. Maar toen we door mochten rijden, wachtte inderdaad een mooi breed strand.

Dat is tien jaar of meer geleden. Nog steeds zie ik toeristen in hun auto aarzelen bij de rotonde. Ook vandaag nog. Ondanks de vliegers die de juiste weg wijzen. Dit jaar is zelfs een apart verkeersbord neergezet bij de rotonde, om ze duidelijk te maken dat ze er echt zijn (onderste foto).

Maar er is iets veranderd. Voor het eerst sinds vele, vele jaren staat de slagboom naar de Kennemerboulevard omhoog. Er wordt meteen druk gebruik van gemaakt (foto boven). Welkom, welkom!

Een actie van Marina Seaport, eigenaar van de Kennemerboulevard. Al jaren en jaren vragen de horecaondernemers op de boulevard en op het strand of de boom omhoog mag. En dit jaar heeft Seaport-directeur Gerlof Funke K├╝pper er werk van gemaakt. Hij vroeg de gemeente een parkeerverbod in te stellen. En die deed dat op 10 juli.

De politie, op quad, deelt al een week waarschuwingsbriefjes uit aan wie toch parkeert. Vanaf 13 augustus volgen bonnen. Is ook wel nodig. Er stonden er vandaag genoeg geparkeerd. Zoals zo'n auto met chauffeur van een of andere dure topman bij het Holiday Inn-hotel.

Weet je wat een ander voordeel is? Wie 's avonds bijvoorbeeld bij Zilt aan Zee zit, en met een taxi naar huis wil, moet aan de wandel. Zo'n achthonderd meter naar de slagboom. Want verder mocht de taxi niet. Nu staat 'ie straks bij de strandopgang.

Geen opmerkingen: