dinsdag 28 augustus 2007

Velsertunnelfeest

Ooit reed ik met meer dan 200 km/u door de Velsertunnel. Achter op de motor, gereden door een bekende IJmuidenaar. Hij liet me zien wat motorrijden is. Motorrijders gaan vaker hard door de tunnel. Kijk maar.

Gisteren sprak ik met een meneer uit Driehuis. Van 92 jaar. Hij is een van de weinige mannen die nog leven en betrokken waren bij de start van de bouw van de Velsertunnel. Dat was in 1941.


De Duitsers legden de bouw stil en roofden het materiaal. Na de oorlog werd de bouw hervat. De tunnel werd in 1957 geopend. Toen ontstond de eerste Nederlandse file, bij de Velsertunnel. De spoorbrug bij het Pontplein kon worden afgebroken. Je hoefde niet meer met de auto via de pont.

Het is feest dit jaar. De tunnel bestaat vijftig jaar. De eerste tentoonstellingen zijn al geopend. In het Raadhuis voor de Kunst in Oud-Velsen en in Museum Kennemerland in Beverwijk. Op 6 en 7 oktober zijn er speciale Velsertunneldagen. Al weet niemand wat die inhouden.

Een tijd terug kregen we van een lezer een heel oude ’extra editie’ van de IJmuider Courant. Verschenen in september 1957 vanwege de opening van de tunnel.

Daarin staat een stuk over een journalist van de IJmuider Courant. Ik citeer de tekst bij een foto:
`In de nazomer van 1956 rolde als een der eerste een van onze redactiewagentjes de zuidelijke tunnel in om te poseren onder de lichtroosters. Toen echter hield een zware afdichting de verdere doorgang naar het noorden nog tegen, want de noordelijke aansluiting moet nog komen’.


Heel Velsen vierde de ’Tunnelfeestweek’. Er waren busritten voor Velsenaren om de tunnel te bekijken.
Advertentie: `Met Levasier Tours door de tunnel. Op zaterdagmiddag 28 september. Vertrek elk heel uur, vanaf 3 uur, van de garage Wijk aan Zeeërweg. Vertrek Broekbergenlaan een kwartier later. Haal spoedig uw plaatsen Wijk aan Zeeërweg 55`.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

fokke mooi die foto van de tunnel
heb je geen foto sessie van de tunnel op je log

zou leuk zijn

Anoniem zei

Leuk filmpje van een motor die snel door een tunnel gaat.
Deze tunnel is echter niet de Velsertunnel, want hij is veel langer, heeft een grote bocht en er hangen grote verkeersborden boven de weg (en die zijn niet in de Velsertunnel)

Fokke Zaagsma zei

Nou, ik heb nog eens gekeken, maar het lijkt me de Velsertunnel. De verkeersborden aan het eind lijken me de borden die je ziet als je net uit de tunnel komt: de afslag Beverwijk. De motorrijder neemt die afslag.
Iemand anders een idee?
Fokke