woensdag 29 augustus 2007

Geheime tunnels

Ik was vanmorgen op het IJmuidense Forteiland. Ik en de gidsen werden opgewacht door gemiauw van Brutus. De grote zware kat van het Fort.

De gidsen vertelden over geheime tunnels die van Forteiland naar de wal zouden lopen. Verhalen erover duiken telkens op. Ook van bezoekers. En in de IJmuider Courant, in het feuilleton De Velser Driehoek dat vorig jaar in de krant stond. College Bart Boele schreef daarin over een tunnel naar Forteiland. Volkomen verzonnen.

Er zou een geheime tunnel lopen naar het noorden. En twee tunnels naar het zuiden: naar de Kop van de Haven en naar het Haven Operatie Centrum (HOC).

De tunnels zouden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitser zijn aangelegd. De gidsen twijfelen sterk aan de tunnels. Het lijkt ze erg onwaarschijnlijk. Ze kennen het eiland als hun broekzak. In al die jaren hebben ze nog nooit een ingang gevonden.

Binnenkort wordt het HOC verbouwd. Een uitbreiding komt op de Duitse bunker die onder het HOC zit. Die bunker is niet meer toegankelijk. Maar in die bunker zou zich de toegang bevinden naar de tunnel van Forteiland. Wie weet…


PS: Het eiland blijft populair. Voor het bezoek van zondag zijn geen kaarten meer beschikbaar. Voor 7 oktober zijn er alleen nog kaarten voor 11 en 15 uur.

1 opmerking:

Anoniem zei

fokke een mooi eiland klopt
Ik kom er ook af en toe het wordt weer tijd dat ik weer even wat plaatje ga maken op het eiland

De bunker en de opzet binnen is de moeite waard om te kijken en aan te raden voor de bezoekers