zaterdag 23 juni 2007

Een draai geven aan

Het afhandelen van het brand op het vissersschip is 'redelijk goed verlopen'. Dat schrijft de gemeente in haar persbericht. Aanleiding is het rapport van het COT over de scheepsbrand.

Zo geef je als gemeente overal een draai aan. Velsen spreekt ook niet van fouten, maar van 'verbeterpunten'. Doe net of het een pluim op je hoed is. Ook al zijn er behoorlijke misser gemaakt.

Ach, u weet wel beter. Bedenk dat het om de definitieve versie gaat. Altijd gaan conceptversies eerst naar de betrokkenen. Die mogen er dan op schieten waarna negatieve punten worden verzacht. Of verstopt in voetnoten.

Er gingen dingen verkeerd. Zo was er helemaal geen vergunning voor de werkzaamheden. Heel raar. Op een van de grootste visserschepen ter wereld (valt toch op) worden lange tijd gewerkt. En niemand in de gemeente heeft het door.

Ook leuk: de alarmsirenes werden niet aangezet, hoewel er blauwzuurgas ontsnapte. Er zou anders 'onnodige paniek' ontstaan en ze zouden toch niet overal te horen zijn, aldus de bestuurders. Wat een onzin, aldus het COT. Met die argumenten kun je de sirenes net zo goed afschaffen.

Over de informatievoorziening aan pers en daarmee publiek is het rapport erg duidelijk. Was een zooitje. Dat constateerde ik ook al (1,2).


Uit het rapport: 'De communicatie over gezondheidsrisico's (blauwzuur) was te beperkt. De informatie aan bewoners en bedrijven was de eerste dagen (!) summier. Pas op de derde dag (!) is actief gecommuniceerd over gezondheidsaspecten'.

Uit het rapport: 'De brandmelding komt binnen om 8.41 uur. Media zijn snel ter plaatse en vragen informatie. Tot 11.15 zijn er bij de voorlichters van Velsen geen details bekend van de brand, het schip, de ligging, etc.'

Het NOS had om 11.15 uur al diverse extra Journaals uitgezonden over de brand.

Wie het wel goed deed: de Velsense brandweer. Ondanks de kritiek die er na de brand was. Al kon het natuurlijk beter, als schuim van de Corus-brandweer was gebruikt. Nu moest de Rotterdamse brandweer het brengen.

Het COT-rapport is te vinden op de site van Velsen. Tik bij zoeken COT in en klik op Eindrapport COT 11 juni 2007. Lees en verbaas je.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien kunnen we ook nog eens een evaluatie laten houden over de voorlichters van de gemeente Velsen. Alleen al aan de manier waarop ze hun blunders presenteren valt op te maken dat ze geen barst wensen te begrijpen van de kritiek en papieren reprimandes.

Gemeente: zet de sirenes in deze crisis situatie maar niet aan anders gaat men nog denken dat het niet goed gaat. Evaluatie: het ging niet goed, u moet uw PR behoeftes niet voor het welzijn van de burgers laten gaan. Gemeente: laten we de kritiek van de evaluatie maar wat leuk inpakken alsof het niet zo erg is, anders gaan de burgers nog denken dat het niet best gaat.

Zucht.....

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Fokke Zaagsma zei

Hallo,

Ik heb twee reacties verwijderd. De eerste blijkt te zijn gepost door iemand die de naam van een ander gebruikt. En dat wil ik niet. Kom er gewoon eerlijk voor uit wie je bent. Gebruik geen valse naam. Blijf anders anoniem.
De tweede reageerde op die reactie.

Met vriendelijke groet,
Fokke