Follow up. Zo noemen journalisten een vervolgstukkie. Bijvoorbeeld: hoe de gemeente in de eerste uren van de scheepsbrand nauwelijks iets laat weten aan haar inwoners.
De reactie van een persvoorlichter in het stadhuis in IJmuiden, gevraagd naar de publieksvoorlichting: ,,Het is aan ons te beslissen of we hier iets over zeggen. Niet aan jou.'' Wat vandaag opvalt: de slechte persvoorlichting. Alle overheden willen alleen praten via persvoorlichters. En vandaag wijzen die, voor de brand, alleen maar naar elkaar. Voor de stomste dingen. Van kastje naar muur.
Dinsdag was de persvoorlichting van de overheden nog slechter. Inmiddels heeft de NOS daarover een kwade mail gestuurd naar de gemeente Velsen.
Alle journalisten (wij, Noordhollands Dagblad, NOS, ANP, Telegraaf) bellen in de eerste uren van de brand naar de persvoorlichters. De brand begint om 8.45 uur. Om 12.45 uur weten de persvoorlichters nog niet wie namens hen allemaal het woord moet voeren.
Alleen de politie doet niet mee. Hun woordvoerders reizen op eigen initiatief naar de brand. Zij informeren ons journalisten daar goed, duidelijk en onvermoeibaar.
Maar het geeft te denken. Het rampenplan trad dinsdag in werking. Tot op een hoog niveau. Bestaat er geen rampendraaiboek voor persvoorlichting?
(De foto is van Ko van Leeuwen, met dank)
woensdag 31 januari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Steeds vaker komt het mij voor dat de persvoorlichters eerder op het prettige plaatje wordt geselecteerd dan op vakkennis of andere ter zake doende competentie.
Zo is de voorlichtster van Schihol een blonde schone die alle vragen over timeslots en kerosinedumping met een schalkse blik naar het rijk der verdrongen herinneringen verwijst.
En de journalisten…… die vinden het wel best, een beetje flirten met de voorlichtster en een wedstrijdje onder elkaar om wie haar het eerst tussen de .........nee nu overdrijf ik.
Een reactie posten