donderdag 24 mei 2007

Onder de trein

We worden gebeld door Ko en Reinder: er ligt iemand onder de trein. Bij station Santpoort-Noord.

Snel een blik op P2000, de piepermeldingen voor brandweer en ambulance:

- 14:19:20 24-05-07 PRIO 1 KENNEMERGAARDEWEG SANTPOORT-NOORD Persoon onder trein 648 570 595 BRW Kennemerland (OvD Midden) BRW Haarlem (West) (Beroeps) BRW Velsen (Zuid) (Beroeps)

- 14:17:31 24-05-07 A1 KENNEMERGAARDEWEG SANTPOORT-NOORD Gezondheidsprobleem RITNR 14288 CPA Kennemerland (OvD-G) Ambu 12-156 (Kennemerland)

- 14:20:39 24-05-07 LIFELINER 1 / MMT INZET VOOR : KENNEMRLAND/SANTPOORT NRD/KENNEMERVAARDERWEG/SPOORWEGOVERGANG/ Amsterdam en Omstreken (Traumaheli Life-Line-1 - MMT)

De eerste melding is voor de brandweer, de tweede voor de ambulance, de derde voor de traumahelikopter.

We gaan er naar toe. Er is niets bekend over de oorzaak van het ongeluk. Man onwel, scootmobiel die weigert... noem maar op.

Maar op de redactie brandt meteen een discussie los. Wat als het een geval van zelfdoding is? Gaan we dit dan melden?

De krant is er erg terughoudend in. Een stroming in de journalistiek zegt dat je het niet moet melden omdat het geen nieuws is. Het gebeurt zo vaak. Wetenschappers zeggen dat je het niet moet melden omdat anderen dan het voorbeeld volgen. Het zou suïcidalen op een idee brengen.

Stelregel bij ons is dat we het melden als veel mensen het gezien hebben, of de vele zwaailichten gezien hebben, of de directe gevolgen er van merken. Dus we melden zelfdoding niet altijd. Ik weet van springers van flats in IJmuiden-Zeewijk die de krant niet haalden. Omdat het midden in de nacht was.


Maar op het moment dat ik dit schrijf ligt het treinverkeer nog stil. Dus veel mensen merken er iets van. En zwaailichten genoeg. Stel dat het zelfdoding is - hypothetisch, want we weten het niet, de oorzaak is nu nog onbekend - dan zouden we er dus toch over schrijven.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

fokke rustig afwachten op het juiste politie bericht en niet
zomaar schrijven.

Fokke Zaagsma zei

Sorry. We laten ons niet leiden door wat de politie vertelt. Over wat ze wil vertellen en wat niet. We proberen onafhankelijk ons werk te doen. We zijn geen doorgeefluik voor de politie.

Met vriendelijke groet,
Fokke

Anoniem zei

Oke fokke
Nu staat het juiste bericht op de ab radio

Santpoort-Noord – Bij een ernstige aanrijding op de spoorwegovergang aan de Kennemergaardeweg in Santpoort-Noord is donderdagmiddag rond 14:15 uur een persoon overleden.

De persoon in een scootmobiel werd door een passerende trein op de spoorwegovergang aangereden.

De persoon, die vermoedelijk onwel was geworden, is ter plaatse overleden. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. De identiteit van het slachtoffer is vooralsnog niet bekend.

Door het ongeval lag het treinverkeer tussen Haarlem en Beverwijk in beide richtingen tot aan het eind van de middag stil.

Fotografie: Reinder Weidijk

Dus Fokke het is ernstig en voor
de slagoffer nog erger

Anoniem zei

Anoniem, juistheid komt voort uit controle, niet uit klakkeloos geloven in berichten van anderen. Ab radio neemt geregeld berichten over, bronvermelding doen ze niet aan. Dat is geen journalistiek. Daarnaast, ernst is niet aantoonbaar door wel of geen zelfmoord. Het gehalte aan erg zijn evenmin. Zoals Fokke al aangaf: het hangt van de situatie af. Al blijft dat ook nog wel een behoorlijke kromme werkwijze. Want tussen de regels door valt te lezen dat het er uiteindelijk op neer komt hoeveel mensen het trekt tot lezen.

Anoniem zei

Overigens, zou de politie weten dat daar twee camera's hangen die waarschijnlijk alles vastgelegd danwel ergens in beeld gebracht hebben?

Anoniem zei

Oke
Maar meestal maakt ab radio ook
goede berichten met goede foto,s erbij

En laten we het zo houden en de zaak wel ernsig nemen

Het blijf toch een ernsige zaak
dat ongeluk

Anoniem zei

Ik moest toevallig die kant op en kwam daar net toen ze er een doek overeheen aan het leggen waren. Sorry, maar je hebt altijd van die kloodzakken die het nodig vinden om met hun mobieltje andermans leed vast te leggen onder het mom van: Kijk eens wat ik vandaag gezien heb!!! Ik ben omgereden, dat hoef en wil ik niet zien.