woensdag 4 april 2007

Actie! (eindelijk)

Het begon met een simpele signalering op de redactie, oktober 2006. Er waren kort achter elkaar enkele prullenbakken in de fik gestoken op 't Asfalt, het speelterrein in het Zwanebloemplantsoen in Velserbroek. We dachten aan wat hangjongerenwerk. Het bleek wel iets meer dan dat.

De IJmuider Courant stuitte op ware terreur van jongeren. Omwonenden huilden als ze vertelden over de ellende op 't Asfalt. Durfden al jaren 's avonds niet meer naar buiten. Het bleek al jaren en jaren een enorm probleem in Velserbroek. De hangjongeren.


Velserbroekers klaagden, maar vonden nergens een luisterend oor. We zien het wel vaker. Het wordt pas echt serieus genomen als de krant er over schrijft. Dan volgt opeens wel actie. Door de politiek. In de gemeenteraad. Een wijkplatform roert zich.

En dan volgt de actie, zoals vandaag in de krant staat.

Het is goed dat een krant als aanjager kan fungeren. Aan de andere kant is het jammer dat al die tijd nooit naar de Velserbroekers is geluisterd. Eerder optreden van gemeente en politie had heel wat mensen heel wat ellende kunnen besparen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Je wordt nog beroemd.

http://www.lucaswashier.nl/?p=2751

dennis jonker zei

Ik lees je blog altijd, je vertelt het leuk. Wat ik in dit stuk mis is wie zijn die jongeren nou op het asfalt. Het lijkt wel of die niet bestaan en alleen maar hangjongeren waarbij alles onmogelijk moet worden gemaakt voor ze om op straat te hangen. Oke het zijn niet altijd lievertjes.

Nu denkt iedereen het jongerencentrum is de oplossing laat die maar wat extra's doen. Wat dan altijd vergeten wordt is dat we alleen open kunnen als we vrijlligers hebben. We hebben in de Koe op dit moment vrij weinig vrijwilligers en we weten niet hoe we nu aan nieuwe mensen kunnen komen. De Mensen zijn vaak te druk met van alles en nog wat.

De oplossing is eigenlijk heel simpel vrijwilliger worden. Dan kunnen we open voor de jongeren. We hebben op de avonden dat we open zijn tegenwoordig toch zo'n veertig bezoekers.Het probleem wordt er niet helemaal meeopgelost maar er blijft toch een groep hangen in de Koe.

Fokke Zaagsma zei

Hoi Dennis,

In de krant hebben we indertijd ook diverse stukken geplaatst waarin deze jongeren aan het woord komen. We hebben ze 's avonds opgezocht, want ook hun mening hoort in de krant. Een verhaal heeft twee kanten.

De Koe kan helpen, maar net als je al zegt zal het deze jongeren niet allemaal van de straat houden.

Dat is ook niet erg. Een beetje hangen en wat rotzooi trappen is van alle tijden, als het maar niet uit de hand loopt. En dat was bij 't Asfalt beslist wel het geval.

Veel succes met het goede en leuke werk in De Koe!
Groetjes,
Fokke