woensdag 21 maart 2007

Verbaasd op Forteiland

Gisteren een leuke dag gehad op Forteiland. Wethouder Annette Baerveldt gaf er het startsein van een nieuwe website voor toeristen (foto).

Ik reisde mee met het ATCB, de nieuwe club die Velsen moet promoten bij toeristen. Ook zij bezochten Forteiland. Het eiland dat het gemeentebestuur zoveel hoofdpijn geeft. Miljoenen voor binnengehaald, mooie plannen, niets van terechtgekomen.

Ik was al enkele jaren niet in het fort geweest. Je denkt het te kennen. Maar als je weer binnen stapt overvalt je de grootte. Het enthousiasme van de gidsen. De prachtige informatieborden en foto’s van vroeger die overal hangen. (Geheimpje: het lijkt alsof alle foto’s authentiek zijn, maar veel zijn bewerkt door soldaten en voorwerpen toe te voegen).


Met Forteiland heeft Velsen toeristisch goud in handen.

Wie er ook nog is, is Brutus. Een enorme zwarte kat die miauwend aan de bezoekers vraagt om aangehaald te worden. Brutus is de huiskat van het Fort. Hij zwerft sinds 2000 door de gangen. Brutus en vier andere katten zaten in het dierenasiel in IJmuiden. Ze waren te verwilderd om nog bij iemand thuis te kunnen wonen. Op Forteiland was een rattenexplosie ontstaan nadat de twee vossen op het eiland naar het vasteland waren gezwommen. Brutus en zijn makkers losten het rattenprobleem op.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja het fort eiland is een mooi fort om in te kijken naar de gangen en kamers ,vooral de historische oven waar ze broodbakken echt mooi gemaakt
de kleine kamertjes waar zieken werden verpleegt.

Er heeft zich wat afgespeelt tijdens
de oorlog hebben ze mij vertelt.

Ook om te fotograferen van de omgeving ,je ziet ijmuiden van een andere kant.

De komende schepen vanuit zee.

Het fort is een kijkje waard de gidsen vertellen hoe de historie in elkaar zit.

Je moet het gezien hebben het is een kijkje waard.

frits