donderdag 22 maart 2007

De bunker van Kaleb

Op de Seinpostweg in IJmuiden, achter het Haven Operatie Centrum (HOC), staat een deur in het niets. Gewoon een deur. Met daar achter een beetje hout getimmerd. Kaleb doet de deur open. Opeens is daar een trap van basaltblokken. Twee meter naar beneden. We staan in een bunker.
Boven de deur, in gele verf, in de Gotische letters die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikten: Was wurde der Fuhrer dazu Sagen?

Kaleb de Groot woonde zeven jaar in het vrijstaande, kleine witte huisje dat achter het HOC stond. Hier zie het nog staan: het eerste huis rechts naast het HOC. Het werd in december vorig jaar afgebroken. Kaleb is kunstenaar. In de jaren dat hij in het huisje woonde werden er tentoonstellingen gehouden in de bunker. Veel beginnende kunstenaars, nu bekende namen, toonden daar hun werk.

Op 31 maart geeft Kaleb in het IJmuidense havengebied een 'performance' die alles te maken heeft met het eenzame huisje van de Seinpostweg. Vandaag sprak ik met hem. Het verhaal, in de krant, volgt binnenkort...


(Op de foto: Kaleb bij de plek waar het huisje stond. Links staat de deur naar de bunker).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

beste fokke,
Leuk dat je zo'n stukje schrijft maar ik zou toch iets secuurder zijn met de feiten. De tekst in de bunker zoals jij hem noemt is fout. Morgen ben ik daar binnen en zal het voor je noteren.
Het is een moraal spreuk. En zo'n vraag zoals jij hem stelt is een nederlandse vraag die niets te maken heeft met het duitse gevoel van die tijd.

groeten kaleb

Fokke Zaagsma zei

Hoi Kaleb,

Ik dacht hem goed te hebben gezien, maar laat graag even weten wat er dan wel staat. Het verhaal is binnenkort af!

Dank voor je reactie,
Fokke

Anoniem zei

hey fokke. het juiste citaat is als volgt:
"Was wurde der Fuhrer dazu Sagen?"
Graag corrigeer je het ook in het artikeltje en laat je het niet aleen als reactie staan.

groeten kaleb

Fokke Zaagsma zei

Doe ik!
Dank je wel,
Groet,
Fokke