vrijdag 30 maart 2007

Afscheid van een loods

Vanmorgen even gaan kijken naar de Black Watch (1, 2) Het eerste cruiseschip dit seizoen dat IJmuiden passeert naar Amsterdam.

Er volgen er nog 76, met op 3 mei de grootste die ooit voorbij is gekomen: de 312 meter lange Navigator of the Seas.

De Black Watch is geen onbekende in IJmuiden. Kwam er voor het eerst al in 1997. En vele jaren daarna. Pas vorig jaar kwam het schip voor het eerst in Rotterdam, ook op cruiseschepengebied concurrent van de hoofdstad.

IJmuiden heeft dus een geschiedenis met de Black Watch. Ik haal een dit verhaal uit de IJmuider Courant van 2005:

,,Clara en Leo Klappe uit Beverwijk waren net thuis van hun cruise langs Engeland,
Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland. Leo voelde in zijn jaszak iets onbekends: de sleutels van hun hut aan boord van cruiseschip Black Watch. Vergeten in te leveren. Op het niet inleveren van sleutels staat volgens de regels van het cruisespel een boete van 100 euro. ,,Ik wist hoe laat het schip in de sluizen van IJmuiden zou zijn’’, vertelt de 67-jarige Leo. "Misschien kon ik de sleutels daar inleveren.’’ Clara wenste Leo veel succes toen hij in de auto stapte. Ze achtte het kansloos gezien de strenge, tegen terreur gerichte bewaking van schepen in de sluizen van IJmuiden. Klappe legde in het sluisoperatiecentrum de situatie uit. Hij kreeg het advies de vletterlieden aan te spreken terwijl de Black Watch al bijna de Noordersluis had bereikt. Hij vond een welwillend oor. Toen het schip was aangemeerd kwam na enige tijd een touwtje naar beneden zakken richting wallenkant. De sleutels werden er aangebonden en het touwtje werd weer opgehaald. ,,Toen het bemanningslid boven de sleutels in handen had, salueerde hij nog even naar me’’, aldus een opgeluchte Klappe.

Ook dit jaar heeft de Black Watch een verhaal. Ik zie een sleper van Wijsmuller grote stralen water voor de boeg spuiten met zijn waterkanonnen (foto boven). Een man met zijn kinderen op de fiets is komen kijken. ,,Dat is een collega van me. Hij neemt vandaag afscheid.''

De man is loods. Aan boord zit loods Peter Boonen die vandaag met pensioen gaat. Het loodswezen regelt voor zoiets een leuk laatste tochtje. Boonen heeft twee zonen meegenomen aan boord. Hij begeleidt de Black Watch naar Amsterdam. Terug in IJmuiden is er 's middags nog een afscheidsfeestje bij de loodsen op de Kanaaldijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

hoi fokke

mooi verhaal
gr frits