dinsdag 2 november 2010

Villa terug naar oude staat

Terug van een weekje vakantie begon gisteren de dag met een interview. Over een vervallen villa, gelegen in de Trompstraat in IJmuiden.

Daarin begint De Zorgspecialist uit Santpoort-Noord een bijzonder woonproject: voor demente ouderen, kleinschalig, met veel aandacht en tijd voor de bewoners.

In het interview werd gehint naar Velserduin in IJmuiden, als voorbeeld van hoe grote zorginstellingen niet voor demente ouderen moeten zorgen.

De villa in de Trompstraat, vroeger een tehuis voor asielzoekers, is gekocht door Woningbedrijf Velsen. Die verhuurt het aan De Zorgspecialist. Het is een markant pand in IJmuiden.

Gebouwd in 1915 naar een ontwerp van ingenieur D. Drost. Stilistisch is het verwant aan de door Engelse architectuur beïnvloedde Nederlandse villabouw uit de late 19e en vroege 20ste eeuw.

Voornaamste kenmerken die het apart maken voor IJmuiden: de afwisseling van wit pleisterwerk en metselwerk, plus de opvallende kapvorm. Het is een gemeentelijk monument.

De villa hoorde bij de watertoren aan de Wijk aan Zeeërweg en het pompgebouw aan de Evertsenstraat. Het was het kantoor van het gemeentelijk gas- en waterleidingbedrijf.

Met de komst van de demente ouderen in de villa komt een eind aan de desolate toestand van de gebouwen van deze voormalige gemeentelijke dienst.

In het pompgebouw zitten nu onder meer huisartsen, op de waterbunkers wordt gewoond en in de watertoren komen luxe appartementen.

Nadat de asielzoekers verdwenen, werd het pand gekraakt. In 2008 deed de gemeente het pand Trompstraat 208 in de verkoop en moesten de krakers er uit. Lees de verkoopbrochure met alle details over het pand.

Gisteren keek ik even in het pand. Er is al veel gesloopt. Op de muren op de eerste verdieping hebben de krakers grote kleurige verftekeningen gemaakt.

Oude details zijn bij het slopen niet gevonden. Alleen een paar kranten uit 1955 die gebruikt werden tegen de tocht. En aan de voorkant zit een oud rolluik. Opvallend: helemaal van hout.

Buiten, op de gevel, staat in een tegeltjestableau nog de naam van het kantoor: Gasbedrijf en Waterleiding. Woningbedrijf Velsen zegt de naam in oude staat te herstellen. Dat niet alleen: het hele pand krijgt weer het uiterlijk van vroeger.

Foto’s:
Bovenste twee: hoe het is en hoe het wordt. Daaronder: de naam op de gevel. Onderste foto’s: de watertoren, pompgebouw en de villa toen er nog geen woningen stonden. De foto komt van de site van de bewoners in het watertorenparck. En een foto van de gashouders die aan de Trompstraat stonden, met helemaal rechts de villa. Foto afkomstig van deze site.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke het wordt wel een mooi gebouw vroeger was het oude pand ook een mooi gebouw toen gas en water erin zat ik heb nog leuke foto met gashouder vanaf de watertoren gemaakt in de jaren 70.


Op naar het volgende nieuws op je weblog sintnicolaas en sintmaarten komt in aantocht. leuke dagen.

Anoniem zei

voordat er asielzoekers in kwamen werd het ook gekraakt, door bekende ijmuidenaren en toendertijd jongeren en wat meiden zoals ik die er een leuke tijd hadden gehad,,een spannende krakerswoning waarin we feesten hielden en we de kamers gingen schilderen,een mooi ruim pand,met mooie herinneringen afz Helen