maandag 8 november 2010

De plassende olifant

Jaren en jaren geleden zaten we in Circus Renz dat toen was neergestreken in IJmuiden. Voor ons, op de eerste rij zaten de burgemeester en wethouders. Wij lachten toen een clown water in het gezicht sproeide van wethouder Westendorp.

Hoogtepuntje voor het hele publiek was ook de tijger die poepte op zijn krukje en er vervolgens pontificaal in ging zitten. Vond het circuspersoneel niet zo leuk, dat juist iedereen daarom lachte.

Een déjà vu had ik zaterdag, bij Circus Renz Berlin dat was neergestreken in IJmuiden aan Zee. Tot slot kwamen de twee olifanten. De eerste begon te plassen - een waterval die minutenlang aanhield. Meteen daarna begon de andere olifant te poepen. De hele tent vond het prachtig, op het circuspersoneel na.

Nou mag je de circussen Rens niet met elkaar vergelijken, vinden ze zelf. Kijk maar op hun website: het zijn bepaald geen vrienden. Beide circussen hebben ruzie over wie de naam Renz mag voeren. Het is een broedertwist.

Ach, voor Velsen maakt het niet veel uit. Leuk, een circus binnen de grenzen. Is zeker tien jaar niet gebeurd.

En het levert de Velsense ondernemers ook wat op. Zo togen de circusmensen naar Velserbroek om bij de dierenwinkel in het winkelcentrum onder meer een hondenmand aan te schaffen. En het kilo’s voer voor de olifanten en kamelen zal ook wel uit de buurt komen. De omstreden apen heb ik zaterdag trouwens niet gezien.

De voorstelling van vrijdag werd nog even gestoord door een stroomstoring. Zaterdagavond liep alles op rolletjes. De tent zat allesbehalve vol. Eigenlijk alleen de goedkope 8 euro-plekken waren bezet.

Er werd genoten van de twee acrobaten die elkaar in evenwicht hielden, van clown Antonio, van de kinderen die op de kamelen mochten zitten in de pauze, de bezoeker die mocht proberen op een dravend circuspaard te staan, van een jongleur die ongelooflijke dingen deed met voetballen en het witte hondje dat niet bij enige act hoorde. Dat hondje liep de hele voorstelling door het circus en door het publiek alsof het zijn thuis was. Het kreeg de nodige aandacht.

PS: Deel Lange Nieuw vandaag dicht om het asfalt te repareren

Geen opmerkingen: