donderdag 22 april 2010

Veiligheid in gevaar

Het is zo’n standaardgegeven in de PR. Per ongeluk glas in je potjes spinazie? Meld het meteen! Zet advertenties in de kranten. Damage control.

Dat simpele feit is nog niet doorgedrongen tot de veiligheidsregio Kennemerland, waar onder meer de kazernes Velsen-Zuid en IJmuiden onder vallen.

Tip voor de veiligheidsregio: als je een tekort hebt van omtrent 4,5 miljoen euro en zeer drastisch moet bezuinigen, breng je het slechte nieuws zelf naar buiten.

Nu gebeurde het volgende: een journalist van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant ontdekte dat de burgemeesters in Kennemerland de veiligheidsregio hard op de vingers tikten voor de slechte boekhouding.

Er moet bezuinigd worden. De burgemeester van Haarlem oppert om minder brandweermensen op een brandweerwagen te zetten.

Dat is vloeken in brandweerkringen, want de veiligheid van brandweermensen en inwoners komt in gevaar.

Het hoofd van de veiligheidsregio ziet niets in het idee van de Haarlemse burgemeester, zo blijkt uit een mail van hem aan het personeel die ik heb. Frans Schippers: ,,Op dit moment is dit niet aan de orde; er zijn vele ander ideeën die op dit moment uitgevoerd worden om de financiële problemen het hoofd te bieden.’’

Maar als een journalist van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant de veiligheidsregio om commentaar vraagt, wil hij niet zeggen dat hij tegen minder mensen op een wagen is. Dat is dom: openheid had de veiligheidsregio in dit geval goodwill bezorgd.

In plaats daarvan stuurt Schippers de volgende mail aan brandweerpersoneel:

,,Van Frans Schippers, di 20-4-2010. Aan al het brandweerpersoneel.
Vanmorgen heeft het Haarlems Dagblad kenbaar gemaakt dat wij een miljoentekort hebben. Gisteren heeft de journalist informatie geprobeerd te krijgen; ons bleek dat hij via allerlei bronnen al redelijk op de hoogte was.''

,,Omdat wij nog volop bezig zijn ’het lek’ boven water te krijgen, hebben we met het bestuur afgesproken dat wij geen informatie verstrekken. Dit heeft tot gevolg dat er enkele ongenuanceerde uitspraken in het Haarlems Dagblad terecht zijn gekomen.''

,,Het is jammer en te betreuren dat het Haarlems Dagblad ons zo in de kijkert zet. Helaas is een adequate reactie naar buiten nog niet mogelijk, omdat wij nog volop bezig zijn met het zoeken van de oorzaken, waarbij ik niet uitsluit dat de gemeentelijke bijdrage onder de maat is om al onze taken goed uit te voeren.’’

Minder mensen op een tankautospuit ziet Schippers niet zitten, maar hij neemt wel andere maatregelen om te bezuinigen. Waarvan één die beslist gevolgen heeft voor de veiligheid van u en mij: geen herbezetting meer.

In plaats van dat meteen openbaar te maken (glas in de spinazie) houdt de veiligheidsregio het geheim.


Herbezetting is een brandweerterm. Als de brandweer uitrukt voor bijvoorbeeld een brand, komen vrijwillige brandweermensen naar de kazerne om te kunnen blussen als ergens anders nog een brand ontstaat.

Deze achterwachtfunctie wordt nu overgenomen door de brandweer uit Haarlem, Beverwijk of verder weg. Die zijn niet meteen in Velsen…

Klik op de onderste foto om de mail te lezen aan de brandweermannen waarin staat dat de herbezetting is afgeschaft.

Herbezetting is niet voor niets bedacht.


Burgemeester van Velsen, raadsleden van Velsen: lopen wij gevaar door deze actie? Waar is jullie reactie, waar zijn de kritische vragen die jullie moeten stellen?

De bovenste twee foto's zijn van Bas Idema, waarvoor dank.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En toen...............was het stil.
Als de VRK toch niet meer communiceert kunnen ze gelijk een aantal dure "communicatie deskundige", "woordvoerders" en andere hoge piefen de laan uit sturen. dan zijn de eerste miljoenen al weer binnen.
Eén ding is zeker als een bedrijf in finaciële problemen verkeert ligt dat meestal aan het managment en niet aan het personeel. Maar zij draaien wel voor de gevolgen op.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ik weet niet of je de brandweer als bedrijf kan zien......persoonlijk denk ik meer aan dienst verlening en aangezien die al minimaal is lijkt het mij niet verstandig hierop te bezuinigen.
Als bezorgde burger denk ik persoonlijk dat men beter in het management kan bezuinigen dan op de dienstverleners.
Bovendien levert dit financieel veelal meer op, tenzij de hulpverleners een hogere vergoeding hebben dan het management......

Kortom directie laat zien dat jullie is staat zijn deze calamiteit te klaren en bezuinig dus niet op brandweer zorg waarop wij als burgers vertrouwen. Als burger zijn wij niet verantwoordelijk voor jullie mis management en los jullie organisatie probleem niet op over de rug van de burgers.

Een verontruste burger.

Anoniem zei

De VRK "kind met waterhoofd" ????

De brandweer is qua kosten verdubbeld of misschien wel ver tienvoudigd en nu moet de onderste laag de klappen opvangen ??? De veiligheid van de burger maar zeker ook van de brandweermensen zelf komt wederom in het geding, bezuinigingen zoals geen lunch meer krijgen tijdens een cursus, terwijl de directie zelf heerlijk een hotel boekt om te bespreken waar ze eventueel op zouden kunnen bezuinigen, te triest voor woorden.
Het lek is nog niet gevonden, maar het gat in de hand is wel duidelijk aantoonbaar, het kind met het waterhoofd wordt de VRK ook wel genoemd, officiers voldoende aanwezig, dikke vette salarissen en als je niet goed functioneerd, plaatsen we je toch lekker op een of ander zinloos project, tja de enne hand wast de ander is het gezegde en volgens mij is dat ook zo.
Stel je hebt een organisatie waarbij de baas de commandant is, die moet vervolgens 3 districstcommandanten aansturen en vervolgens sturen deze ook weer eens 2 postcommandanten aan, deze dragen zorg voor een aantal seniorbevelvoerders die uiteindelijk de rest van de manschappen onder zich hebben. Haal daar nu eens twee schijven tussen vandaan en je hebt de helft van je kosten reeds terug verdiend, geen extra schijven meer en de brand wordt ook geblust. Owja de officiers, stel je hebt een grote brand, een vliegtuig crasch of welk soort incident dan ook, komen er gersut 15 OVD's opdraven terwijl je dr mogelijk maar 3 nodig hebt,12 man teveel dus. Ik kan redelijk goed tellen en ook ik weet dat 15 veels te veel is. bezuinigen prima mensen, maar blijf met je poten af van de mensen die keihard werken om de samenleving te helpen, die hun leven in de waagschaal leggen om incidenten te bestrijden, laat deze mensen ongemoeid en ga snijden in de kosten daar waar het vijf jaar geleden is foutgegaan, geen beleid is ook beleid zegt men, maar daar kunnen de hardwerkende brandweerlieden niets aan doen. Leiding van de VRK, jullie moeten je schamen. Het lek is niet boven, maar het gat is inmiddels wel gevonden.