donderdag 20 november 2008

Het strand is gered!

Er werd over gefluisterd door strandondernemers die vaag iets hadden gehoord, gemeenteraadsleden wisten desgevraagd oprecht nergens van. Het blijkt waar te zijn geweest. Het strand Noordpier werd bedreigd.

Maar het strand is gered! De bedreiging van het zo verschrikkelijk populair geworden strand, waar leuke dingen gebeuren, was serieus.

Het is een klein bericht in de IJmuider Courant van vandaag, maar de betekenis is groot: een nieuwe lichterplaats kan in de Averijhaven. En hoeft niet op het strand bij de Noordpier.

Al eerder signaleerde ik de bedreiging: zie tekening onder aan deze blog. De gemeente heeft denk ik veel lobbywerk moeten verzetten om dit gevaar af te wenden.

De optie 'lichteren in Averijhaven' moest het opnemen tegen vier andere scenario's. Die kosten tussen de dertig en zestig miljoen euro. Optie Averijhaven: maar liefst tachtig miljoen euro.

Niet alleen is het strand gered. Ook verschuift het lichteren verder weg van IJmuiden. De gemeente strijdt ook tegen het lichteren.

De Averijhaven is nu een slibdepot. Op de foto boven ziet u het aan de linkerkant. Nog minstens tot 2010 in gebruik als berging voor vervuild slib. De foto onder is gemaakt vanaf het uitkijkpunt bij de Averijhaven. De haven is links.

De foto boven is van kustfoto.nl.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gelukkig maar !

Toch hou je je hart vast van wat er uit die koker van een Borghouts komt.

Ik denk dat menig Velsenaar en Kennemer dit varkentje in de gaten houdt !

Ik tenminste wel.