zondag 26 oktober 2008

Een belangrijke brief uit Engeland

De post bracht zaterdag een belangrijke brief uit Engeland naar de IJmuider Courant. Ondertekend door Dick Ellershaw van het bedrijf Portakabin.

Het Engelse bedrijf is boos omdat het een artikel heeft gelezen in de IJmuider Courant. Daarin staat het woord ’portacabins’. Het gaat om een verhaal van Gertjan over VVH Velserbroek.

Lees het hier.

Ellershaw schrijft:

,,Door middel van deze brief willen wij u erop wijzen dat de aanduiding ’’Portakabin’’ een geregistreerd handelsmerk is, dat uitsluitend voor gebouwen mag worden gebruikt die wij vervaardigd hebben.’’

,,Om onze exclusieve merkrechten te beschermen, moeten wij actief stappen ondernemen om het gebruik van Portakabin als soortnaam te ontmoedigen.’’

,,Het is ongetwijfeld niet doenlijk voor u om na te gaan of alle berichten waarin de aanduiding ’’Portakabin’’ wordt genoemd, ook daadwerkelijk naar onze producten verwijzen. Om die reden vragen wij u de term ’mobiel bouwsysteem’ of ’verplaatsbaar bouwsysteem’ te gebruiken; dan is er geen ruimte voor enig misverstand.’’

,,Wij willen nogmaals benadrukken dat deze kwestie voor ons uitermate belangrijk is.’’

De brief van Portakabin heb ik ingescand. Hij staat onderaan. Een keer aanklikken en u kunt hem lezen.

Als u goed leest, ziet u dat het bedrijf niet eens weet of de noodlokalen bij VVH Velserbroek een eigen maaksel zijn, of door een concurrent zijn gebouwd.

Wat een onzin! Hebben ze niks beters te doen bij dat bedrijf in Engeland. Doet die Dick Ellershaw niks anders dan alle kranten ter wereld lezen? Om te kijken of niet iemand een keet van de concurrent toevallig portakabin noemt?

Ik zou er trots op zijn dat mijn merk als soortnaam werd gebruikt. Dat zou een eer zijn. Maar bij Portakabin denken ze daar heel anders over. Ze vinden de naam belangrijk genoeg om naar de rechter te stappen. Lees hier maar eens.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke,
Ik ben het helemaal met jou eens.
Je hebt dakramen welke in de volksmond Velux raam genoemd worden.
Je heb PUR-schuim welke door verschillende fabrieken geproduceerd wordt.
En wanneer wij nog even denken dan komen er nog veel merknamen welke in de volksmond zo genoemd worden alsof het om een productnaam gaat.
Met vriendelijke groet,
Engel Kromhout van der Meer

Anoniem zei

Ze hebben in ieder geval de moeite genomen om de brief in het Nederlands te schrijven. Ik ben benieuwd of de portocabines bij VVH Velserbroek uitgerust zijn met luxaflex of horizontale jaloeziƫn.
Trouwens, portocabine had pas echt een punt als zij nu echte portocabines beschikbaar stelt aan VVH Velserbroek.