zaterdag 21 juni 2008

Crisis

Het is echt crisis in de politiek. De direct betrokken vertellen me dat de optie 'scheuren lijmen' geen kans meer maakt. Al wordt dat naar buiten toe niet hardop gezegd.

Crisis in de coalitie tussen CDA, PvdA, Democraten 66 Velsen (D66V) en VVD. Oorzaak: de motie van wantrouwen. Of tenminste, dat schijnt. De eigenlijke reden, zeggen veel politici (ook gebaseerd op wat CDA’ers vertellen): een paleisrevolutie.

Dit zegt Henk Wijkhuisen van D66V in de krant van vandaag:

Niet het woonwagenkamp in Velsen-Zuid de reden voor de motie van wantrouwen, maar ’pure partijpolitieke zaken’ in het CDA. ,,In de fractie en het bestuur van het CDA zitten mensen met geldingsdrang. CDA-raadslid Robert te Beest overruled regelmatig zijn fractievoorzitter Lida Nijssen. De twee andere CDA-raadsleden zijn met voorkeursstemmen gekozen en hebben geen aandeel in het politieke proces. De CDA’ers met geldingsdrang willen op de stoel van CDA-wethouder Margo Bokking zitten. Barbertje moet hangen.’’

Wijkhuisen gaat er vanuit dat Bokking opstapt als het CDA de coalitie verlaat. Vandaag gaat Wijkhuisen door het stof. Lees hier.
Hij belt me en zegt: ik ben juist geciteerd. Dat siert hem. Er zijn genoeg politici die achteraf zeggen: ‘dat heb ik niet gezegd’ of ‘ik herken niet wat ik gezegd heb’.

De PvdA, als grootste partij het meest voor het zeggen, moet een nieuwe coalitie vormen. Dat is nodig. Lees maar hier en hier. PvdA-fractievoorzitter Rob Meerhof formuleert daarom heel voorzichtig.


Maar het zit ze hoog, bij de PvdA. Kijk maar eens hoe dit PvdA-raadslid reageert op het CDA. Beetje een Wijkhuisen-actie.

Het CDA ontkent een paleisrevolutie, maar duidelijk is dat het niet overal botert in de partij. Zo hoor ik van mensen in de Velsense politiek. Dat is een kleine wereld. Ze weten veel van elkaar.

Nijssen zou niet zo veel praten met Bokking. Van de laatste is bekend dat ze graag wethouder wilde worden en wil blijven. Toen ze voor 2002 nog fractieleider was, en Hans Romeyn wethouder van het CDA, had Bokking elke maandagochtend in het stadhuis een overleg met Romeyn. Dat was niet altijd tot plezier van Romeyn.

Voor de verkiezingen van 2006 werd Bokking door het CDA niet meer voorgedragen als lijsttrekker. Nijssen en twee anderen wel. Bokking mobiliseerde haar achterban. Op de ledenvergadering van het CDA droegen 25 leden Bokking voor als tegenkandidaat. De strijd ging tussen Nijssen en Bokking. De laatste won. En werd daarna wethouder.

Wie is er in deze crisis de baas bij het CDA? Het CDA-bestuur is duidelijk. Het is Nijssen.

Wat valt verder over de crisis te zeggen? Wel, dit: het CDA krijgt alle shit over zich heen omdat het zich niet aan de coalitieafspraak houdt. Die is: we zoeken alle puinhopen op uit het verleden en laten er geen wethouders voor wegsturen. Neem me niet kwalijk. De conclusie over het woonwagenkamp is overduidelijk: onvolledig, onjuist, te laat.

Hoe kan dat zonder politieke consequenties blijven? Gelukkig is er een partij die eist dat de verantwoordelijkheid voor zoiets ook wordt genomen. Zuiver beoordelend op de zaak, en zich niet laat afleiden door onderlinge afspraakjes waar de kiezer niets van weet.

Foto’s van boven naar beneden: Bokking, Nijssen, Wijkhuisen, Meerhof, Te Beest.


PS: Inmiddels heeft PvdA-raadslid Rodrigo Cruz Linde zijn bijbelse boodschap over het CDA Velsen niet meer toegankelijk gemaakt. Maar het CDA reageert er wel op. Lees hier.

Geen opmerkingen: