donderdag 24 april 2008

Rijbaan op poten naar IJmuiderstrand

De Kromhoutstraat in IJmuiden moet mooi worden. Zodat badgasten naar het IJmuiderstrand niet meer denken onderweg verdwaald te zijn in een industriegebied.

Ondanks de vliegers die ze de weg moeten wijzen (zie foto Kromhoutstraat boven).

Gisteren was ik bij een bijeenkomst voor strand- en havenondernemers. Zij mochten zeggen wat ze vonden over het plan (lees het hier).

De gemeente zei gisteren: praat open, zonder belemmeringen, wees creatief. Er is nu niet genoeg geld voor de opknapbeurt, maar laat je daardoor niet belemmeren.

Frans Koks van paviljoen Noordzee verstond dat goed. ,,Ik stel voor een weg op palen boven de Kromhoutstraat aan te leggen. Boven rijdt het verkeer naar het strand, onder het verkeer voor de bedrijven in de haven.''
Reactie van de gemeente (ruimtelijk ontwerper Jacques Warmerdam): ,,Dat gaat wel heel ver.''

Suggestie van SP'er Frits Vrijhof: ,,Plant heel veel bomen en struiken langs de weg.''
Reactie gemeente: ,,Dat hebben we tien jaar geleden al geprobeerd. Het werkt niet goed vanwege de zeewind.''

Suggestie van Yvonne Lubbers (De Duindoorn) en Antonio Hammerstein (benzinestation): gebruik niet de Kromhoutstraat voor een route naar het strand, maar de Ampèrestraat. Daar liggen prachtige duinen (zie foto onder).
Reactie gemeente: ,,Dat is onmogelijk. Het duin is beschermd natuurgebied. Bovendien is het een officiële waterkering.''

Jammer. Als je zegt dat je alle ideeën gespuid mogen worden, moet je ze niet meteen de kop indrukken. Zo wordt het een moeilijke klus voor bureau SLA, dat de klus mag doen. Maar misschien is SLA al gewaarschuwd. Het heeft immers al ervaring met de gemeente. Kijk maar.

2 opmerkingen:

Pim v zei

Volgens mij is het juist goed om meteen te reageren als een plan niet haalbaar is: de mensen krijgen geen valse hoop èn je krijgt te horen waarom het niet haalbaar zou zijn (wat je meestal maar moet raden).

Pim vd Horst

Fokke Zaagsma zei

Inderdaad!
Maar dat moet je dan ook op zo'n bijeenkomst zeggen, en geen ander verhaal ophangen.
Duidelijkheid is prettig.

Fokke