woensdag 23 april 2008

Hoe God verdween

,,Hoe God verdween uit Santpoort'', verzucht collega Anneke Wijsman als wordt verteld over het stoppen van diensten en avondwaken.

Dat is het geval in de Naaldkerk in Santpoort-Noord (foto boven) en De Hoeksteen in Velserbroek. Kerken, zoals hier de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, hebben het moeilijk. Anneke verwijst naar het prachtige boek van Geert Mak.

In 2002 schreef de IJmuider Courant:

,,De kerken in Velsen lopen leeg. Gemeentes gaan 'samen op weg' waardoor gebouwen overbodig worden, ledenaantallen krimpen en het onderhoud van de kerken te duur wordt. Vanaf 1995 zijn acht Velsense godshuizen verkocht, in de meeste gevallen om plaats te maken voor woningen.''

Zoals de Bethelkerk in IJmuiden en de Goede Herderkerk in IJmuiden.

Twee jaar terug sloot de Doopsgezinde Gemeente IJmuiden zich aan bij de zustergemeente in Beverwijk.

Dit jaar gingen de gereformeerden in IJmuiden-Oost samen met de hervormden in Velsen-Zuid en IJmuiden-Oost. Ze werden de Protestantse Gemeente te Velsen-Zuid-IJmuiden-Oost.

De ontkerkelijking zet door. Ook in het van oudsher vissersdorp IJmuiden. Kijk maar eens in het Zee- en Havenmuseum welke christelijke literatuur de schippers vroegere meenamen aan boord om te lezen.

Op één plek zit de kerk echter nog steeds vol. De moskee van IJmuiden (foto onder). Kijk maar. De uitbreiding van de moskee is zelfs bijna klaar.

Geen opmerkingen: