dinsdag 9 december 2014

Plassen in een leeg centrum

En wat komt er in dat enorme, leegstaande pand in het centrum van IJmuiden, waar vroeger de V&D zat?

Een openbaar toilet.


Open: tweede kwartaal volgend jaar.
 

Al jaren en jaren en jaren vragen IJmuidenaren om een openbaar toilet in het winkelcentrum van IJmuiden. 

In 2008 maakte Joke Sieraad van het wijkplatform IJmuiden-Noord er echt werk van. Ze begon een actie. 'Je kan nergens plassen', zei Joke terecht in de IJmuider Courant. Vijf (!) jaar later vond ze gehoor bij de politiek. Vorig jaar vond een meerderheid in de gemeenteraad dat er een toilet moet komen.
 

Nu er langzamerhand meer winkels op de Lange Nieuwstraat definitief gesloten zijn dan open, winkelavonden en winkelzondagen in IJmuiden van de baan zijn: op dat moment komt er een openbaar toilet. 

En let op mijn woorden: er gaan nog meer winkels dicht in het centrum. Neem dat langlopende gerucht over de ANWB-winkel op Plein 1945 die dicht zou gaan. Je ziet het assortiment de laatste tijd alleen maar afnemen. Wie de grote, flitsende, vorig jaar geopende ANWB-winkel in Beverwijk ziet, kan vermoeden welke kant het opgaat met de IJmuidense vestiging.

Videoland dicht, Sterk Schoenen dicht. En wie de veranderde Hema aan de Lange Nieuw heeft gezien: ook minder assortiment en een bovenverdieping waar je triest van wordt. De helft daarvan is nu een opslag geworden, niet eens keurig weggewerkt. De Hema heeft het landelijk al moeilijk. Er zijn al filialen gesloten. Als de Hema in IJmuiden dichtmoet, is dat de doodsteek voor het centrum.

Maar goed: eindelijk komt er een openbaar toilet op de Lange Nieuwstraat. Met personeel van IJmond Werkt.


Zelfs geschikt voor gehandicapten, belooft de gemeente. Het Gehandicapten Beraad Velsen zou daar blij mee zijn geweest; het pleit ook al jaren voor een openbaar, voor rolstoelers toegankelijk toilet in het centrum. 


Ware het niet dat het Gehandicapten Beraad zichzelf uit frustratie net heeft opgeheven.

@fokzaa

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Behoorlijk negatief over de lange nieuw. Koopavonden zijn er op donderdag en koopzondag is er de zondag voor kerst weer. Maar inderdaad,het ging over het openbaar toilet. Ik denk dat de opening daarvan geplant is op 1 april.

Anoniem zei

Negativiteit is terecht. Is er een extra koopavond zijn er maar 2 winkels open.

Anoniem zei

Heb je nog mazzel gehad met die twee winkels die open waren,want er is deze maand nog geen extra koopavond geweest.22 en 23 december zijn de enige extra koopavonden deze maand.

Anoniem zei

Het wordt tijd dat "fun village velsen" in het stadshart van IJmuiden wordt aangelegd i.p.v. in Spaarnwoude, er zijn nog weinig aantrekkelijke winkels voor de mensen met een smallere beurs.

Anoniem zei

Winkelen in IJmuiden? ach om een boodschapje of een vergeten dingetje dan ga je even naar de winkel.Maar wat voor gezelligs is er nu aan Winkelen in IJmuiden De Lange nieuw? wat een trieste bedoening en de meeste mensen kopen via het internet.
IJmuiden is gewoon te laat met aanpassen en het aantrekkelijk maken van en voor het Winkelen.
Ja en straks kan je plassen in een leeg gebouw? Ach IJmuiden wat een treurige toestanden en geen enkel vooruitzicht op beter,nee wel lege 'gaten in de IJmuider'straten zou het ooit nog wat worden met IJmuiden.?Ik denk dat als je in Oud IJmuiden
een centrum maakt met winkels het beter af zou zijn,Want zeg nu eens eerlijk wat dat opknapt
en de lange nieuw een woon bestemming geven of een winkelcentrum op het oude postkantoor terrein en al de andere winkels sluiten. En woon huizen er voor terug! Winkels
overdekken naar het Marktplein en wonen boven de winkels.ach het kan echt mooi worden en succes vol,de grond niet te duur verkopen aan de onder nemers die willen investeren en je verlies pakken op die grond.
Maak IJmuiden toon en leefbaar
net als Oud-IJmuiden zo lekker opknapt kan het aan de lange-nieuw ook als je maar wilt.