zondag 23 november 2014

Een Vomar tegenover het Marktplein

Eindelijk een plan voor het grote braakliggende terrein in het centrum van IJmuiden. 

De plek van voorheen de Kustwacht, de KPN en het postkantoor. Tegenover het Marktplein.

Het is maar goed ook dat er een plan ligt. Iedereen is dat gat allang beu. 

Wijkplatform IJmuiden-Zuid kondigde in mei nog aan een gepeperde brief naar grondeigenaar Velison Wonen te schrijven: ,,De omwonenden zijn het uitzicht op de lege, haveloze plek zat.’’

Er zouden ooit drie grote woontorens komen op het terrein. Maar dat plan is geflopt. 


En nu? ’Onderzoek naar een supermarkt met enkele daarbij horende kleine winkels, een aanzienlijke hoeveelheid woningen’, schrijft de gemeente deze maand.


Dat klinkt vaag en zeker niet concreet. Welke supermarkt?


Laat ik het maar meteen verklappen: het gaat om een Vomar.


De IJmuider Courant hoorde in februari al van de geruchten: Hoorne Vastgoed, gelieerd aan de Vomar en bouwer van Vomar-supermarkten, zou in beeld zijn voor het Kustwachtterrein. Maar Velison Wonen, eigenaar van het terrein, wil er niets over zeggen.


Dat was nogal onnozel gedoe van Velison Wonen, waarin de Velsense corporatie Kennemerhave in opging. Want Kennemerhave, die de grond meenam in de fusie met Velison, had al in haar jaarverslag van 2013 geschreven dat er een akkoord lag met Hoorne Vastgoed. En met HBB Ontwikkeling.

We citeren (bladzijde 14):

,,Om reden daarvan heeft Wooncorporatie Kennemerhave een intentiekoopovereenkomst met het consortium Hoorne Vastgoed BV uit Uitgeest en HBB Ontwikkeling BV uit Heemstede getekend. Hierbij neemt het consortium de grondpositie van Wooncorporatie Kennemerhave binnen het plangebied over, waarbij de ontwikkeling en de realisatie van een dergelijk plan mogelijk kunnen worden."


Het plan is nog veel concreter dan alleen een Vomar. Lees maar in het ondernemingsplan van Velison Wonen voor 2014-2017: een supermarkt, maar met circa 63 appartementen die Velison wil verhuren. Vooral sociale huur, aldus Velison, maar ook een aantal in de duurdere huur.

Dat er nog een supermarkt in het centrum zou moeten komen, naast de Deka op het Marktplein, Vomar op Kennemerplein en Albert Heijn op het Dudokplein, is niet helemaal verrassend. Al in het allereerste stadsvernieuwingsplan voor het centrum (het Centrumplan) werd al ruimte gemaakt voor een nieuwe, extra supermarkt.


Een Vomar op het gat van het Kustwachtgebouw biedt meer mogelijkheden. De Vomar op het Kennemerplein wil al heel lang groter. Stel dat de Vomar-Kennemerplein nou eens op termijn verhuist naar de nieuwe Vomar Kustwachtlocatie, met parkeergarage. 


Dan kan het Stadspark worden afgemaakt door het door te trekken naar het kanaal, over Van Poptaplantsoen.


En ook het Kennemerplein hersteld worden in oude luister. Zoals u ziet, is de Kennemerlaan aan beide zijden van het plein ooit heringericht. Het plein wacht nog steeds. Naar verluid omdat de Vomar dwarsligt uit vrees voor verlies van parkeerplaatsen.


@fokzaa

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De gemeente wil niets aan het plein doen, omdat zij wachten op een mogelijkheid de Kanaaldijk te ontsluiten en een doorgaande weg via het van Poptaplantsoen naar de Heerenduinweg te realiseren. Dus laat de Vomar alsjeblieft lekker aan het Kennemerplein blijven! Niemand zit te wachten op druk (vracht-)verkeer door de wijk.

Anti zei

Ophoepelen met een Vomar. Waar ze zitten is die al groot genoeg. Wij willen een nog niet bestaande supermarkt in IJmuiden! Een Deen, Dirk of Hoogvliet! En anders de Lidl terug.

Unknown zei

Liever niet parkeren ondergronds= ineffici├źnt.
Supermarkt: Plafondhoogte 4,2 m met naastgelegen garage (begane grond) voor kortparkeerders en boven supermarkt wonende bewoners.Kunnen de vrachtwagens inpandig lossen/laden en de hulpdiensten kunnen er ook in indien nodig.

Aan Anoniem: Ontsluiting Kanaaldijk met aansluiting op IJmuiderstraatweg, door het midden van Hombrugplantsoen, v.Poptaplantsoen/ en rotonde Kennemerplein naar Moerbergplantsoen is verkeerstechnisch meest logisch. Verkeersinfarct op Kanaaldijk moet met by-pass bestreden worden.

Unknown zei

Lidl of Aldi zou inderdaad wel prettig zijn in dit economisch klimaat. We hebben door de veel te hoge huren steeds minder te besteden.

Anoniem zei

Als daar een vomar komt,dan kan de dekamarkt wel sluiten.
laten ze er betaalbare huurwoningen bouwen.en geen torenbouw maar laagbouw.
daar hebben de mensen veel meer aan
er wachten veel mensen met het midiumloon om een huis te huren met een lage huur die er momenteel niet zijn.
m.v.g. J.POST