vrijdag 28 maart 2014

Landing parachutistenleger bij IJmuiden, een moord, bommen en het fluorverzet

Even zoeken in de boeken die online beschikbaar zijn via google levert voor Velsen bijzondere verhalen op.

Neem dit verhaal over een moord in IJmuiden, opgetekend uit de monden van ambulancepersoneel. Een man vermoordt zijn vrouw en twee kinderen.  Werkelijkheid of fictie? Ik kende het verhaal niet.

En dit verhaal vind ik wel de meest bijzondere vondst. De geallieerden onderzochten in de Tweede Wereldoorlog de mogelijkheid om een grootschalige luchtlanding met parachutisten uit te voeren bij IJmuiden, door het Eerste Geallieerde Luchtlandings Leger. 


Zo blijkt uit een memo tussen officieren van de 21ste legergroep van Montgomery. Dat staat in een boek over Market Garden, de grootschalige en beroemde luchtlanding bij Arnhem.

Ander bijzondere verhalen stammen ook uit de oorlog. Lees een verslag over hoe honderden Joden via IJmuiden probeerden te ontsnappen, heel bewust van het grote gevaar nu de Duitsers Nederland waren binnengevallen.


,,Er waren geen loopplanken. We werden aan boord getrokken van de Texelstroom. Zelfs toen het schip al was losgegooid, werden vrouwen en kinderen nog aan boord gehesen, bang dat ze tussen wal en schip zouden vallen.’’ Velen van de Joden die niet uit IJmuiden konden ontsnappen, pleegde uit wanhoop zelfmoord.

Ik vond verhalen over de grote bombardementen van de geallieerden op de Duitse Schnellbootbunkers in de Haringhaven. De geallieerde piloten vreesden de sterke luchtafweer die in de IJmuidense duinen stond. 

En terecht: het woord ’IJmuiden’ blijkt in de oorlog een woord te zijn dat geallieerde piloten niet wilden uitspreken. Ze waren doodsbang voor IJmuiden.

Lees hier het verslag van een Amerikaan die IJmuiden bombardeerde. Gigantisch zware bommen werden op de grote bunkers gegooid. Aardbevingsbommen. Het zwaarste wat ze hadden. De bombardementen werden zelfs gevoeld tot in Amsterdam. Zelfs Anne Frank schrijft er over in haar dagboek.


Verder: wie had ooit gedacht dat Descartes een Velsenaar zou zijn. Hij woonde in Santpoort.

Tot slot: toen de Velsense politiek nog tanden had, in de tijd van de polarisering. Het verzet tegen het fluor in het drinkwater. 


Uit de IJmuider Courant van 29 oktober 1973:

 ,,Raadsbesluit met 17-13 stemmen
Installaties worden vandaag nog uitgeschakeld


VELSEN - Vandaag worden de twee fluorideringsinstallaties van het Velsense waterleidingbedrijf stopgezet. Daarmee komt een einde aan een periode van acht jaar, waarin het drinkwater in de gemeente werd gefluorideerd.


Donderdagavond nam de gemeenteraad na een vier uur durende vergadering het besluit de fluoridering niet langer te handhaven, ondanks fel verzet van drie van de vier wethouders en de fracties van de PvdA en de CPN.


Tegen het middernachtelijke uur werd een door de KVP, PC, PSP en D’66-PPR ingediende motie om de toevoeging van het fluor stop te zetten, aangenomen met zeventien stemmen voor en dertien stemmen tegen. 

Van het college stemde wethouder H. v.d. Werff vóór de motie. Bij de KVP maakte de heer A.H.M. Kruijtzer een uitzondering, door tegen de motie te stemmen.

Toen de motie tegen middernacht was aangenomen ging op de volgepakte publieke tribune en in de overvolle burgerzaal een luid gejuich op. Ongeveer 250 burgers hadden de debatten bijgewoond.’’


Lees in dit boek hoe het verzet van Velsen bijzonder was in Nederland


@fokzaa

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke ziet er weer prachtig uit

miekequilt zei

Ik mis de boeken van Conny Braam: De Russische timmerrman, Het schandaal, De woede van Abraham en De onweerstaanbare bastaard. Naar mijn idee horen die hier toch echt wel bij.

Fokke Zaagsma zei

Och ja, vast ook te vinden via Google books. Maar ik heb er juist een paar gezocht met leuke feiten die niet bekend zijn.
Groetjes,
Fokke