donderdag 7 november 2013

100: alles ging goed (bijna)

Uitreiken 100 jaar-kopjes aan abonees
Het was een prachtig eeuwfeest, zondag in de Stadsschouwburg Velsen. Een jaar lang bikkelden we als redactie om voor u een feestprogramma op poten te zetten. Tussen het schrijven van stukjes door. 

Er waren wat zenuwen. Hoeveel lezers zouden er komen? Maar een half uur voor aanvang zaten de eerste mensen al te wachten in de foyer. ,,We stonden buiten, maar daar is het zo koud.'' En het werd druk, die dag.
 

Groot succes zondag, misschien wel het grootste succes, waren de historische films over Velsen die we in de 'bioscoopzaal' lieten zien. Films die lagen op de planken van het Noord-Hollands Archief

Ons idee was dat lezers in en uit konden lopen. Maar dat wilden lezers niet. Ze vonden ze zo mooi dat ze bleven zitten. En bleven staan, achterin. Zeventig zitplaatsen en zo'n veertig staanplaatsen voortdurend bezet. Op het gangetje zaten lezers te wachten en te mopperen tot ze naar binnen konden. 

Schouwburgpersoneel maakte zich door het succes van de bioscoop zelfs een beetje zorgen: zou er nog wel iemand naar de schouwburgzaal komen? Daar hadden we immers ook een prachtig programma.

Volle bioscoop
Talloze keren die dag vroegen lezers aan me waar ze de dvd met de films konden kopen. Ik kreeg al een USB-stick om ze op te zetten. Ook na het eeuwfeest werd aan de redactie gevraagd waar de films verkrijgbaar zijn. 

Beste mensen: de IJmuider Courant gaat met het Noord-Hollands Archief praten om de films uit te brengen. Hou de krant in de gaten.

Die zondag ging alles goed. Bij de kinderactiviteiten van het Pieter Vermeulen Museum werden twee dozen met flessenpost gemaakt.

 Binnenkort gaat de krant die in de Noordzee gooien. Goed opletten dus, op het strand. Jomanda was er ook. Hij maakte voor de jarige IJmuider Courant een van zijn befaamde Logo-felicitatieborden: zie filmpje onderaan. Dank verder voor alle cadeaus en lieve woorden die ik kreeg (vanwege mijn afscheid van de krant).

Hoofdredacteur (links) krijgt cadeau van burgemeester
Eigenlijk ging bijna alles goed. Op het toneel stond 's morgens een piano klaar voor het, volgens ons draaiboek, optreden van 'Carlo de pianist'. 

Carlo was daar ook een beetje over verbaasd. Hij zong alleen maar. Het schouwburgpersoneel was niet blij. Ze hadden veel moeite gedaan om de vleugel op het podium te krijgen.
Sorry.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Prachtig het eeuwen feest
Ik heb genoten die dag veel foto,s en filmpjes gemaakt top

Anoniem zei

Prachtig het eeuwen feest
Ik heb genoten die dag veel foto,s en filmpjes gemaakt top
gr frits

E.Boot zei

Geachte redactie.
Ook ik heb genoten vorige week zondag van het Eeuwfeest.
Alleen wat ik miste en dat werd wel gevraagd wie het langste een abbonement had op de krant.
De gene die het langst de krant lezen zijn toch de ouder van onze gemeente b.v (in bejaardehuisen)
Mijn schoonmoeder 93jaar leest al 45 jaar de krant meteen na de oorlog vertelde ze mij.
Ze leest hem nog dagelijks echt van voor naar achter.
Ik wilde dit toch even kwijt onder het verhaal: ALES GING BIJNA GOED:
Vind dit toch een minpuntje
Zelf stond ik groots in de krant dinsdag verkleed.
Met vr.gr. Mevr.E.Boot