woensdag 4 september 2013

Zou GroenLinks Velsen ook komen?


Ze duiken al een tijdje op in IJmuiden: spandoeken tegen de economische crisis. En ook tegen de bezuinigingen van het kabinet Rutte. 

Op het viaduct bij het Pontplein, in de Spaarnestraat, bij de Julianabrug, aan de Kruisbergflat en in de Raafstraat bij De Lantaarntjes.

Met kreten als: 'Werkers, werklozen, kleine zelfstandigen. Strijd is de weg uit de crisis!' En: 'Laat de rijken de crisis betalen!' Plus: 'Herstel volwaardig werk en inkomen'.
 

Ze zijn een voorbode van een aangekondigde protestmars op 21 september in IJmuiden, tegen het kabinet.
 

Een uitgelezen kans voor GroenLinks Velsen, zou je denken. Gemeenteraadslid Reina de Haan protesteert immers al een tijdje tegen dat kabinet, door stil te staan op Plein 1945

Haar man Ernst, ook gemeenteraadslid voor GroenLinks in Velsen, steunt haar daar in. Ze zijn het volmondig eens met de organisatoren van de protestmars op 21 september.

Of toch niet…


Want de organisatie van 21 september is (grotendeels) dezelfde als die van de protestmars op 14 september bij Plein 1945 in IJmuiden. 


Die is gericht tegen de HOV-bus en het verdwijnen van de draagvleugelboot Fast Flying Ferry (FFF) Velsen-Zuid-Amsterdam
Een spandoekje tegen het HOV kan er dus ook wel van af: op de Dokweg tijdens het Havenfestival afgelopen weekend.

Dezelfde organisatoren: daar zit de pijn voor GroenLinks. Want hoewel ze tegen het opheffen van de FFF zijn, zijn ze sterk vóór het HOV. Dus vinden ze de protestmars van 14 september maar niks.

De organisatie laat in ieder geval weten dat ze 14 september hoe dan ook welkom zijn. Voor- en tegenstanders van HOV mogen komen, als ze op hun spandoek of bord maar aangeven waar ze voor- of tegen zijn. 

Ernst, en Reina ook, moeten echter niets hebben van de HOV-tegenstanders. Reina's blog zorgde voor commotie op twitter (voorbeeldje).

Wat gaan ze doen, Ernst en Reina: lopen ze 21 september wel mee de protestmars tegen de regering in IJmuiden? Een protestmars van dezelfde organisatoren van het HOV-FFF-protest van 14 september?


GroenLinks Velsen heeft al besloten. Lees maar: Reina en Ernst komen niet op 21 september. Ze gaan protesteren in Amsterdam.

En even terzijde: Ernst Merhottein verwijt me persoonlijk dat ik over de HOV-FFF-protestmars 11 van 14 september schreef in de IJmuider Courant. 

Ach: klassiek gevalletje van de boodschapper de schuld geven. Ik heb geen mening. Ik signaleer alleen maar en teken op. 
Troost voor Ernst: de HOV-tegenstanders vinden juist dat ik tegen hén ben. Niet kritisch genoeg ben en de HOV niet neersabel. Dat ik dus aan jouw kant sta. 

5 opmerkingen:

Unknown zei

De spandoeken aan de Kruisberglaan moesten in opdracht van de woningbouw verwijderd worden. Het zou slecht voor de flat zijn. Een verpaupert beeld zou het geven.

Klaas (Nick) Strooker zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Klaas (Nick) Strooker zei

Hi Fokke, GroenLinks Velsen bestaat niet alleen uit Ernst en Reina.

Ik ben de 21e wel aanwezig bij het protest tegen dit kabinet.

(De 14e ben ik in Friesland, de 86e verjaardag van mijn Moeder is even belangrijker)

Groet, Klaas Strooker
(bestuurslid, lid partijraad GroenLinks)

Robert Strookman zei

Ik zie een gat in de markt voor een bumpersticker: JA FFF | HOV NEE en andere varianten natuurlijk :)

Ernst Merhottein zei

Beste Fokke,

21 september was ook een grote demonstratie in Amsterdam. En het enige verwijt dat ik je maakte is dat je als journalist sprak over een grote hoeveelheid, zonder dit concreet te maken. Wat is dan groot?

Ennst16