donderdag 8 augustus 2013

Verzet tegen Velsen in Italië

Terug van vakantie uit Italië. Daar merk je dat Velsen in dat land, al jarenlang, voor een heftige discussie zorgt.

Er loopt zelfs een petitie tegen Velsen


Op Twitter regent het oproepen (in het Italiaans) om je tegen Velsen te keren.
 

Het draait allemaal om het Verdrag van Velsen, op 18 oktober 2007 ondertekend op landgoed Waterland in Velsen-Zuid. 

Daar werd de eerste Europese legermacht opgericht, bestaande uit militaire politiediensten van Frankrijk (Gendarmerie), Nederland (Marechaussee), Spanje (Guardia Civil), Portugal (Guardia Nacional) en Italië (Carabinieri). Later werd Roemenië toegevoegd. 

Deze EUROGENDFOR (of EGF) kan als Navo, VN of EU dat wil meteen optreden in diverse landen. Het hoofdkwartier werd gevestigd in Vicenza in Italië.
 

Een kritisch, Nederlandstalig artikel over EUROGENDFOR lees je hier.
 

Waarom is EUROGENDFOR in Italië zo’n gevoelig probleem? In dit Engelstalig artikel wordt het uitgelegd. Italië kent een systeem met diverse politiemachten. Bewust opgezet om te voorkomen dat een van die politie-instanties de macht kan grijpen. Een systeem van evenwicht.

Een ander argument is dat EUROGENDFOR een enorme, ongecontroleerde macht zou hebben. Leden van EUROGENDFOR zouden niet vervolgd kunnen worden.
 

Lees hier een paar protesten. Ik heb ze even automatisch uit het Italiaans laten vertalen: klik hier, hier en hier.

Volgens diverse Italianen is met het Verdrag van Velsen een nieuwe Gestapo geschapen (zie poster op blog): ’een politiemacht met onbeperkte bevoegdheden, niet meer gezien sinds de dagen van de nazi-SS’, aldus deze Italiaanse (automatisch vertaalde) site


Natuurlijk gaan andere er tegen in (automatisch vertaald).

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ach, negatieve reclame is ook reclame. Ze hebben nog geluk dat het in Velsen is gebeurd en niet in IJmuiden. De meeste buitenlanders kunnen dat niet goed uitspreken.

Anoniem zei

Lees ik hier deel 2 van de "Velser Affaire"? ;-)