donderdag 4 april 2013

Meer Velsense scholen met weinig leerlingen

Rozenbeek Velserbroek
En daar was ’ie dan: het rapport met de laatste voorspellingen van de leerlingenaantallen in Velsen. 

Dat leverde het volgende nieuws op over de Westbroek en De Zandloper. 


Vanwege de opheffingsnormen voor Velsense scholen: drie jaar lang minder dan 160 kinderen.

Maar niet alleen over de Westbroek  (Velserbroek) en De Zandloper (IJmuiden) valt iets te melden.


Wie de cijfers bekijkt, ziet dat andere scholen het ook moeilijk hebben. Laat ik die norm van 160 leerlingen er even bij houden.


Vliegende Hollander IJmuiden
Dan zie je dat Het Kompas-Oost (IJmuiden) er ook onder scoort. 134 leerlingen nu, 138 in 2015. Maar Het Kompas-Oost is een filiaal van het grotere Kompas, met meer scholen in IJmuiden. 


Het Kompas-Oost kun je echter ook als een zelfstandig schooltje beschouwen. Er zitten groepen 1 tot en met 8. Maar officieel is er één Kompas (Oost en twee locaties West). Dus genoeg leerlingen.

Net zo’n gevalletje: De Klipper-Sluiswijk in Oud-IJmuiden. Ook onderdeel van een grotere school (er is nog De Klipper-Zeewijk). Maar ook Sluiswijk is te beschouwen als zelfstandig met groepen 1 tot en met 8. De locaties Sluiswijk en Zeewijk liggen kilometers uit elkaar. 


Pleiaden IJmuiden
Sluiswijk: 146 leerlingen, en in 2015: 148. Maar officieel is er één Klipper. Dus genoeg leerlingen.

Even doorgaan. De beide locaties van De Vuurtoren (IJmuiden). Beide ook min of meer zelfstandige scholen (locaties liggen ver uit elkaar) met groepen 1 tot en met 8. 

Vuurtoren West nu 105, in 2015 hetzelfde aantal. Vuurtoren Oost: nu 116, in 2015: 111. Maar officieel is er één Vuurtoren. Dus genoeg leerlingen.

Oplettende lezers zien nog het aantal leerlingen van Het Anker in Velserbroek. De kleinste school in Velsen met nu 83 leerlingen. Maar Het Anker is bijzonder. 

Vuurtoren en Kompas IJmuiden
Omdat het een school met een regiofunctie is, gelden andere regels. Pas als er minder dan 50 leerlingen zijn, moet Het Anker zich zorgen maken.

Geen een Velsense school hoeft zich zorgen te maken. De Velsense schoolbesturen vallen terug op de mogelijkheid van gemiddelde schoolgrootte. Daardoor komt geen enkele school in gevaar.

Bovendien zijn heel veel Velsense scholen bezig zich te onderscheiden van de rest. Basisscholen verschillen tegenwoordig echt van elkaar. Ook juist om nieuwe leerlingen te trekken. 


Anker Velserbroek
Zo is de Westbroek een nieuwe koers ingeslagen. De Zandloper wordt een ’sportschool’. De Klipper-Sluiswijk kiest voor ander onderwijs. De Parnassiaschool in Santpoort-Noord koos zeer succesvol voor het aanbieden van cursussen en workshops na schooltijd. 


De Toermalijn in Driehuis is een tweetalige school (klik hier en dan op ’onderwijs’). De Beekvliet in Velserbroek heeft een boerderijschool en onderwijs voor hoogbegaafden.

Triangel Velsen-Noord
Tot slot. Nog iets opvallends. Alle basisscholen in Velsen krimpen. Behalve één. De Triangel in Velsen-Noord blijft groeien.

Geen opmerkingen: