maandag 15 april 2013

Hoeveel gaat De Grote Hout ons kosten?

Hoeveel gaat de kade van De Grote Hout de Velsenaren kosten? 

De 650 meter lange kade in Velsen-Noord, pal tegenover Velsen-Zuid, is aan het eind van zijn bestaan. 

Als de gemeente Velsen wat aan haar dure aankoop wil hebben (koop van het NAM-terrein met kade, omgedoopt tot Grote Hout), zit er niets anders op dan de kade te repareren. Of helemaal te vervangen. 

De gemeente kocht het terrein voor meer dan 20 (!) miljoen. Met het plan er woningen te bouwen: koophuizen voor koopkrachtige bewoners om het armetierige dorp Velsen-Noord van de ondergang te redden. Maar de provincie verbood woningbouw. Velsen moest het terrein en kade als bedrijfsterrein ontwikkelen. Toen kwam de strop van de kade

Burgemeester en wethouders willen de kade nu zelf repareren, maakten ze vorige week bekend. Dat moet wel, want gesprekken over overname van de kade door onder meer Zeehaven IJmuiden liepen op niets uit. Zeehaven IJmuiden heeft er het geld niet voor. 

Reparatie van de kade 'gaat meer kosten dan de 3 miljoen die er voor is gereserveerd', constateren burgemeester en wethouders. Geen verrassing. Al in 2010 becijferde Zeehaven de reparatiekosten op maar liefst 12 tot 18 miljoen euro. Maar in dat bedrag schijnt niet alleen de kade te zitten.


Hoeveel meer dan 3 miljoen het de gemeente Velsen, en dus de Velsenaren, gaat kosten, moet geheim blijven. Zo stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad (of klik op tweede plaatje).

Begrijpelijk: als een geïnteresseerd bouwbedrijf de klus wil doen, kan ze haar offerte er op aanpassen. Meer vragen omdat het weet dat Velsen toch meer wil betalen. 

Maar voor Velsenaren is het bedrag wel interessant. Het gaat om heel veel geld. Zou een miljoenenuitgave voor De Grote Hout leiden tot extra bezuinigingen? Het geld moet ergens vandaag komen.

In 2003 kocht de gemeente het NAM-terrein. Dat verdeelde toen collegepartij CDA. Eén raadslid in de CDA-fractie hield zijn poot stijf. Hij stemde tegen. De financiële risico's voor Velsen vond hij te groot. Dat raadslid was Robert te Beest. Inderdaad: nu wethouder.


Lees hieronder het artikel uit de IJmuider Courant van 6 november 2003:
 


Velsen koopt terrein NAM
 

door Fokke Zaagsma

Velsen-Noord - De gemeente heeft gisteren het NAM-terrein in Velsen-Noord gekocht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de koop van de grond aan het Noordzeekanaal, gelegen tegenover Oud-Velsen. 


De gemeente gaat dertig miljoen euro, lenen om de grond te saneren en te ontwikkelen tot bedrijfsterrein. De NAM vangt rond de 24.050.000 euro. 

Robert te Beest
Ooit, ergens in de verre toekomst, hoopt de gemeente woningen te mogen bouwen op de NAM-kade. Momenteel verbiedt de provincie dat nog. Dure huizen met uitzicht op het kanaal zijn volgens de gemeente nodig om Velsen-Noord te behoeden voor verloedering. 

De Nederlandse Aardolie Maatschappij gebruikt de kade voor bevoorrading van haar olieboorplatforms, maar trekt zich terug in Den Helder.

Koop van het NAM-terrein gaf nogal wat spanningen in coalitiepartij CDA. Maandag was het merendeel van de fractie nog tegen de koop van de kade. 

Dinsdag werd CDA-wethouder Romeyn (ruimtelijke ordening en partijgenoot) uitgenodigd om de fractie te overtuigen. Dat lukte na ’diepgaande gesprekken’, legde fractievoorzitter Bokking uit. 

Alleen CDA’er Te Beest bleef zulke grote bezwaren houden dat hij gisteravond tegenstemde. Hij vindt met de VVD en D66 de financiële risico’s te groot en gelooft niet dat de kans op woningbouw realistisch is. 

Coalitiepartijen PvdA en Velsen Lokaal stemden voor de koop, evenals vier CDA’ers en de ChristenUnie.

2 opmerkingen:

Christa zei

'Om het armetierige dorp Velsen-Noord van de ondergang te redden'.

Goh Fokke, hoe vaak ben je er geweest, heb je er gewoond of geleefd? Het is een dorp met veel goedkope huurwoningen, maar ook met heel veel groen en gemeenschapszin (denk bijvoorbeeld aan de bus van De Vrienden van Velsen-Noord, de JOP-met-wifi die mede door de ondernemers is bekostigd).

Wat minder denigrerend schrijven over dat deel van Velsen zou je sieren.

Fokke Zaagsma zei

Dat is niet mijn mening, maar die van de gemeente.

Bouwen van (dure)koopwoningen (op NAM-terrein) moest Velsen-Noord de koopkracht leveren om uit het slop te raken, moest Velsen-Noord redden van een neerwaartse spiraal.

Dat is uitgesproken door burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Ik kom overigens regelmatig in Velsen-Noord. Zo om de week, schat ik. Dat is veel minder dan ik in elke andere kern van Velsen te vinden ben, geef ik toe.

Met vriendelijke groet,
Fokke