woensdag 27 maart 2013

Zebrapaden. Snapt u het nog?

Zebra Planetenweg bij Zuiderkruisstraat: mag toch blijven
Een paar weken geleden kwam een vrouw uit IJmuiden langs. Ze woont op De Binnenhaven. Ze deelde haar verbazing.

,,Bij ons op de Appelboomstraat hebben stratenmakers het begin van een zebrapad gemaakt. Een paar enorme witte strepen hebben ze aangebracht: acht meter breed. Maar dat slaat nergens op. Ergens anders in IJmuiden mogen geen zebrapaden komen of moeten ze weg, maar hier leggen ze er eentje aan.''


Inderdaad raar, want het zebrapad op De Binnenhaven leidt tot, letterlijk, niets. Aan de andere kant van de Appelboomstraat ligt namelijk al jaren een groot terrein braak. Daar waar ooit een groot complex had moeten komen. De onzinnigheid van het zebrapad werd ingezien, want de strepen op de Appelboomstraat werden een week later weer weggehaald. 


Planetenweg ligt al open voor geplande verandering zonder meeste zebrapaden
Zebrapaden: het blijft een lastig iets in de gemeente Velsen. Snapt u het nog? 

Eerst moesten van de gemeente alle zebrapaden weg op de Planetenweg in IJmuiden. Ze zouden 'schijnveilig' zijn: oversteken op een zebrapad was gevaarlijker dan oversteken zonder zebrapad, aldus de gemeente. En zo moest de Planetenweg daarom worden.
    
Een storm van protest volgde. De verkeerspolitie was het er niet mee eens. Protesthandtekeningen werden opgehaald. Een school werd boos. De ouderenbonden protesteerden. Het Gehandicapten Beraad Velsen was tegen.
De gemeente hield echter telkens maar voet bij stuk en legde keer op keer uit dat zebrapaden juist onveilig waren. Toch ging ze iets overstag: een paar zebrapaden mochten blijven.
 

Zebrapad Planetenweg bij Eenhoornstraat: blijft
Dat was voor de omwonenden niet genoeg. Lees hier het verhaal van wijkplatform Zee- en Duinwijk. 

Nog meer handtekeningen werden opgehaald. 
En opeens ging de gemeente volledig om. Alle zebra's, op eentje na, mogen nu blijven


Hoewel ze meldt: 'Argumenten zijn opnieuw uitgewisseld, maar de standpunten blijven hetzelfde'. 

Waarom zijn burgemeester en wethouders dan nu opeens voor zebrapaden? Waarom nu de Planetenweg is al is opengebroken, voor een geplande verandering zonder de meeste zebrapaden?
 

Naar verluid: om politieke druk. Morgenavond is een gemeenteraadsvergadering. Het verhaal gaat dat anders een meerderheid van de raad B en W gedwongen zou hebben de zebrapaden te houden.
 

Nu B en W het roer opeens het roer om gooien, is er hoop voor de IJmuidenaren en schoolkinderen die actie voerden voor een zebra op het Moerbergplantsoen. Met protestmars. Die zebra mag er niet komen vanwege: schijnveiligheid, aldus de gemeente. 

Het CDA Velsen stelde nog voor om een zebra op die plek dan extra goed zichtbaar te maken: met palen in allerlei kleuren er naast, bijvoorbeeld. Dat wezen B en W af.
 

Maar: de zebrapaden die mogen blijven op de Planetenweg (nog steeds 'schijnveilig', aldus de gemeente) krijgen wél een waarschuwingsbord boven de weg met een licht er in dat gaat branden als het donker wordt. Kortom: als het op de Planetenweg kan, kan het op het Moergbergplantsoen ook.

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien kunnen ze beter (voetgangers) tunnels onder de Planetenweg aanleggen.
Of ze leggen voor de auto's een tunnel onder de Lange Nieuwstraat en de Planetenweg onder de grond. Op de hoogte van de Dwarsliggers geldt natuurlijk wel zwemverbod. Daar mogen alleen auto's in de tunnel komen die kunnen varen.