vrijdag 4 januari 2013

De enige kroeg in de haven

Even nog over het vorige jaar, en het nieuws dat de IJmuider Courant niet haalde. Het enige (legale) café in het IJmuidense havengebied ging in 2012 failliet: De Logger

De eigenares, al dertien jaar aan het werk in De Logger, ging bankroet.  

Daarvoor stond het café al enige tijd te huur.

De Logger was al 6 uur 's ochtends open. Eerste klanten in de vroegte waren vaak vrachtwagenchauffeurs die in hun cabine hadden geslapen en in De Logger kwamen douchen en ontbijten. 


Tegen de middag kwamen vaste klanten, als oud-vissersmannen, en werknemers van bedrijven in het havengebied. 's Avonds volgden bemanningsleden van vissersschepen. Veel Oost-Europeanen.  

Het zag er binnen uit als een echte havenkroeg. Was het ook. De douane vond er een aantal jaren terug, tijdens een grote controleactie in het havengebied, sloffen met nagemaakte merksigaretten - zo gaat het verhaal. Plus accijnszegels die alleen sigarettenfabrikanten hebben.


Af en toe stapten wij, journalisten van de IJmuider Courant, het café binnen als een of ander verhaal de ronde deed in de haven. Even horen of er mogelijk een kern van waarheid in zat. Je werd altijd argwanend opgenomen: zo'n buitenstaander die opeens van alles wilde weten. Na wat norse afhoudpogingen kwam vaak toch het hele verhaal. Maar hun naam noemen voor de krant: echt niet.


Jaren geleden besloten ik en een college van de IJmuider Courant in een dolle bui te gaan lunchen in De Logger. We stapten binnen en alle gesprekken vielen stil. We bestelden uitsmijters. Vijf minuten later gonsde het weer om ons heen en hoorden we er helemaal bij. 


Uitstekend gegeten.


PS: Tussen kerst en oudjaar zag ik dat mannen aan het klussen waren in De Logger. Misschien binnenkort weer open?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou toch weer wat zijn, de boel een beetje opleuken,
en meer omtoveren tot een eetgelegenheid, met breng service.

Een concurent voor de patatzaak op de Trawlerkade, zou welkom zijn, de prijzen op de Trawlerkade rijzen al tijden de pan uit..

Anoniem zei

voor de mensen die het niet weten,het cafe wordt helemaal verbouwd en bijna alles vernieuwd en opent waarschijnlijk in februari weer haar deuren

Fokke Zaagsma zei

Hoi anoniem,

Als de nieuwe eigenaren/huurders/uitbaters daarover willen vertellen in de IJmuider Courant: van harte welkom!

Neem maar even contact op: 0255-561821.

Groetjes,
Fokke

Fokke Zaagsma zei

Over enkele weken praat ik voor een verhaal in de krant met de nieuwe eigenaar.

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Gaat druk worden begin februari, de tam tam doet inmiddels de ronde....
Beetje reclame bij de bedrijven in het havengebied, kan een hoop helpen..

Anoniem zei

Op mijn werk als vrachtwagenchauffeur zie ik deze files niet meer overal en het probleem met parkeerplaatsen.