vrijdag 7 december 2012

Kappen zonder vergunning

Ai ai ai. Zou de gemeenteraad van Velsen echt goed beseffen wat hij heeft besloten? De raad wilde dat de kapvergunning voor bomen wordt afgeschaft. 

Op dat besluit kwam wel een aanpassing. Waardevolle en monumentale bomen moeten blijven staan. 

Een bomenteller ging in 2011 op pad om te kijken waar die bijzondere bomen stonden. Ik liep toen met hem mee voor een verhaal in de krant.
 

De lijst te beschermen bomen is inmiddels klaar. Kijk hier.
 

Geen kapvergunning dus meer nodig voor heel, heel veel Velsense bomen. Terwijl de kap van bomen heel gevoelig ligt in Velsen. Zeker in IJmuiden. Je hebt snel een kleine volksopstand.
 

Wat leert een blik op de lijst beschermde bomen? IJmuiden-Duinwijk en -Zeewijk plus Velserbroek: maar je borst maar nat. 

  • In Zeewijk: geen enkele beschermde boom. Alle bomen mogen omver zonder vergunning.
  • In Duinwijk: slechts vier waardvolle te beschermen bomen. Vier iepen bij de rotonde aan de Planetenweg
  • Velserbroek: slechts één waardvolle boom: een iep op de Hofgeesterweg. De rest mag u omhakken.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou, dan kunnen alle bomen om in de gemeente Velsen op de enkele na dan. Gezellig kaal dan. Goed zo gemeente. ga zo door. Vergeten jullie de struiken en het groen in de duinen niet? Ga maar door tot aan de grens van Zandvoort en de andere gemeenten. *Sarcastisch gezegd*

Unknown zei

"De raad wilde dat de kapvergunning voor bomen wordt afgeschaft."
Zijn die idioten nu helemaal geschift? Sorry dat ik het zo 'abrupt en on-diplomatisch' zeg, maar ik verwacht van een stel mensen die door mijn belasting geld betaald worden en die de mening van de gemiddelde Velsenaar behoren te uitdragen toch iets meer nuance. Of ben ik nou gek of zo?

Anoniem zei

Als je met de muisaanwijzer over de plattegrond gaat komen er nog veel meer bomen voor de dag die niet gekapt zouden mogen worden

Anoniem zei

Fokke, de kaarten die in de blog zijn opgenomen zijn nogal verwarrend. Op het eerste gezicht lijken maar een paar bomen "Gemeente Monumentaal" te zijn. Beweeg je de muisaanwijzer met de linker knop ingedrukt over de kaarten, dan krijg je een heel ander beeld.Met andere woorden, dan wemelt het in de gemeente van de bomen die "Gemeente Monumentaal" zijn.

Ron zei

Als bewoner van deze Gemeente schaam ik mij diep voor het funcioneren van deze ambtenaren.
Fokke, maak eens een pakkend verhaal om de burgers te mobiliseren om dit een halt toe te roepen.
groetjes Ron

Anoniem zei

Als wijkplatform IJmuiden-Noord en -Zuid hebben we dit nieuwe beleid ook al gesignaleerd. Nu zijn wij niet direct bang dat er opeens overal bomen gekapt worden. De gemeente zal alleen kappen als een boom in de weg staat, want er is altijd nog zoiets als een bomenbeleidsplan en daarin staat in welke straten er bomen moeten staan. Dus een gekapte boom zal uiteindelijk weer vervangen moeten worden. Kappen kost dus geld. Het kappen wordt echter wel een stuk gemakkelijker. Zeker voor de particulieren, maar ook voor de gemeente. Maar gezien de reacties van de particulieren hoeven we kennelijk niet bang te zijn dat die tot kappen overgaan, gezien de verontwaardigde reacties. Of toch?
Johan Zwakman, vztr. wijkplatform

Fokke Zaagsma zei

Beste anoniem over de kaarten,

Ik kan je niet helemaal volgen. In de blog staan geen kaarten: bedoel je de kaarten die op de site van de gemeente staan?

Dat zijn PDF-bestanden. Er kunnen niet meer bomen verschijnen als je je linkermuisknop indrukt.

In mijn blog schrijf ik: nauwelijks tot geen bomen in IJmuiden-Zeewijk, IJmuiden-Duinwijk en Velserbroek.

Dat blijkt ook uit de kaarten.

Groet,
Fokke