donderdag 13 september 2012

Een slot op ondergrondse afvalcontainers

Velsenaren met nog zo’n grijze, groene en blauwe kliko voor uw afval: u bent de klos. HVC wil namelijk alle 438 ondergrondse vuilcontainers in de gemeente afsluiten.


Bewoners zonder kliko’s voor restafval, gft en papier krijgen een pasje om de ondergrondse container in hun buurt te gebruiken.

Waarom? Omdat bedrijven volgens HVC te vaak hun afval in de ondergrondse containers dumpen. Dat wil HVC niet meer. 

Ik voorspel u, beste klikobezitter: ondergrondse containers op slot betekent dat de vuilniszakken voortaan in uw kliko langs de weg of bij uw huis worden gegooid.

En dat is pech. Vroeger had ik in Velsen ook zo’n kliko die om de week werd geleegd. Dat ding zat veel te snel vol. 

Nu heb ik niet meer een kliko, maar woon bij een ondergrondse container. Veel makkelijker: je kunt altijd je vuilniszakken kwijt plus soms extra troep die je krijgt, zoals grote verpakkingen.

HVC wil in 2013 starten met het afsluiten van de containers. Lees hier het HVC-plan

Ik voorspel dat het leidt tot veel meer dumpen van afval op straat en in onze duinen. HVC denkt echter van niet. Die zegt dat iedereen het keurig naar het afvalbrengstation in Velsen-Zuid zal brengen. Alleen de eerste drie maanden na afsluiting zullen volgens HVC vuilniszakken naast de containers worden gedumpt.

Velsenaren die een ondergrondse container gebruiken, krijgen een nieuwe afvalpas. De nieuwe pas is geschikt voor het brengen van rommel naar het afvalbrengstation én voor het openen van de ondergrondse container. 

HVC waarschuwt de gemeente Velsen alvast voor deze nieuwe passen: ,,Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat de kans bestaat dat de systemen ‘vast’ komen te zitten en er kosten gemaakt moeten worden voor het opnieuw activeren en doorsmeren van de systemen.’’

Bedrijven schijnen omgerekend 120 kilo per huishouden stiekem in containers te gooien. Ik snap wel dat HVC dat niet meer wil. Aan bedrijven die afval bij hen inleveren, kan het bedrijf verdienen.

Nog een aardige adder onder het gras. Het afsluiten van alle containers met elektronische apparatuur en uitgifte van nieuwe afvalpassen kost geld. Na een rekensom betekent het dat ieder Velsens huishouden 90 cent meer per jaar gaat betalen.

In Beverwijk, waar HVC het ook wil, is de gemeenteraad tegen. Zoals de Beverwijkse wethouder zegt: ,,We laten onze inwoners niet betalen voor problemen die bedrijven veroorzaken.’’

Hij zegt dat burgemeester en wethouders van Velsen ook tegen zijn. Volgende week donderdag bespreekt de Velsense gemeenteraad het plan.

PS: Supermarkt Jumbo zou in een vernieuwd winkelcentrum in IJmudien een winkel willen tussen de 1700 en 2200 vierkante meter, liefst op het Velserduinplein. We zoeken het uit

PS: De gesloten horecagelegenheid Toedeloe aan de Kennemerlaan in IJmuiden zou volgende maand opengaan als tapasbar. We zoeken het uit

PS: Film, bijzonder: Busrit door Velsen 1944   

PS: Fantastisch filmpje, vanuit de lucht, over IJmuiden en schepen door kanaal. Zie het cruiseschip. Kijken!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Bouw die Jumbo maar op dat gat bij het marktplein, kunnen ze morgen al beginnen.

Anoniem zei

Ga eens kijken bij het winkelcentrum in de Velserbroek hoeveel hier naast de ondergrondse containers wordt geplaatst en dit al jaren

Anoniem zei

heel slim van HVC , HVC gaat meer verdienen en wij de burger mogen de kosten betalen , en als dank krijgen we meer troep naast de container en meer dumpingen in Velsen , en als klap op de vuurpijl de gemeente velsen trapt er weer in , alsof die zzp ers zelf geen sleutel hebben die wonen toch zelf ook in een huis met daar bij een ondergrondse container.

Anoniem zei

Ja je heb gelijk Anoniem,maar dat hebben we ook te danken aan de 3 gemeentes waar de Reinunie bij hoorde.Ik geloof zeker dat dit nog niet het einde is als burger om nog meer te gaan betalen omdat de HVC miljoenen heeft verloren die moeten terug verdiend worden en,reorganistatie dat er meer dan 100 mankracht op straat word geslingerd.Gefeliciteerd Gemeentes,gecondoleerd de burger

Anoniem zei

rsuityzIk vind het prima dat de containers worden afgesloten. Mijn uitzicht uit mijn woonkamer is op een container.
Het is net een dependance van de HVC. De een na de ander komt zijn afval dumpen, terwijl we allemaal een pas hebben om 500 kg gratis op de Amsterdamseweg te brengen. Als de container vol is sta je met je afval!

Anoniem zei

ja Anoniem zo is het maar net , maar de gemeentes denken ook alleen maar aan geld , en vergeten de afspraak die ze met het personeel gemaakt hebben , en dat is het sociaal plan , de medewerkers van Reinunie zouden tot 2017 niet door reorganisaties ontslagen kunnen worden , DAT WAS DE AFSPRAAK maar die gaat HVC niet nakomen , dat zegt genoeg over die HVC , HVC is een onbetrouwbaar bedrijf wat alleen maar op veel geld uit is en hun personeel en de burger uit wil buiten.

Anoniem zei

en ze hebben geen miljoenen verloren hoor , maar heel veel geinvesteerd , het is allemaal een spel , langzaam word de Reinunie afgebroken steeds minder service verlening maar wel meer betalen.
Snap ook niet waarom er nog niks in deze krant staat over de HVC dat ze het sociaal plan van Reinunie niet gaan nakomen.

Anoniem zei

de buurman heeft een sleutel voor de container als het te groot is voor de klep. draaien we gewoon de zijkant open.

Anoniem zei

En we zijn er weer. We weten het allemaal beter. De verhalen van vroeger worden weer afgestoft en de complottheorieën worden weer van stal gehaald. De burger wordt een poot uitgedraaid van wel 90 cent. Zeker noemenswaardig voor een blogartikel.

De essentie, het tegengaan van illegaal lozen van afval is uitstekend. Als een slot op de container daarbij gaat helpen? Prima!

Niets doen en dit gedrag accepteren? Dat is pas treurig. Natuurlijk kan HVC geld verdienen aan het afval. Dat is toch ook terecht. Het is ook terecht dat de vervuiler betaalt. Een goede, nette ondernemer stort zijn afval niet in zo'n gezamenlijke container.

HVC, fijn dat jullie pogingen doen om de containers beschikbaar te houden voor de bewoners zodat ze niet tegen volle containers aan lopen.