vrijdag 13 juli 2012

Meer horeca op Plein 1945, winkeltjes in Kalverstraat

De gemeente gaat een nieuw bestemmingsplan maken voor het centrum van IJmuiden: zeg maar de Lange Nieuwstraat en de pleinen (kaartje onder). 

Er is een startdocument gemaakt. Met aantal opvallende mededelingen.
 
Zo wordt Plein 1945 aangewezen als plek waar veel horecazaken mogen komen: daghoreca (lunchrooms, cafés, etc.) en avondhoreca (grandcafé, restaurants).


Verder zijn op drie plekken bouwinitiatieven bekend. Zie het kaartje bovenaan op de blog uit dit startdocument.
  • Plek 1: Het veld naast Albert Heijn in de Kalverstraat. Waar vroeger bouwmarkt Big Boss stond. Leeg en verlaten sinds 2000. Albert Heijn mag al heel lang de winkel op dat veld uitbreiden, plus de parkeergarage daaronder doortrekken. Maar: in dat plan zouden er koopwoningen op dat nieuwe deel van de supermarkt komen.
Ik lees dat het plan in de ijskast staat omdat de woningen in de huidige markt niet verkoopbaar zijn. Er wordt een ander plan gemaakt. Geen woningen, maar kleine winkels erbij in de Kalverstraat. Of een 'bijzondere woondoelgroep'. Dat betekent vaak: dementen of geestelijk gehandicapten.
  • Plek 2: Hoek Lange Nieuwstraat-Zeeweg, waar Albert Heijn tot 1999 stond (daarna naar Dudokplein). De gemeente zegt 'intern een initiatief voor deze locatie' te hebben gekregen. Maar dat is 'te weinig concreet'. Opvallend op het kaartje is dat het Beursgebouw er bij betrokken is. Heeft wel huurders, maar ook heel lang leegstand.
  • Plek 3: Achter Woningbedrijf Velsen op de Lange Nieuwstraat. Woningbedrijf wil daar vier woningen realiseren plus kantoren voor zichzelf. Er zijn al afspraken met de gemeente over aanleg van een parkeergarage en drie bouwlagen.
PS: Discussie over verkeer beperken op de Lange Nieuwstraat in extra vergadering wijkplatform IJmuiden-Noord. Kijk hier naar videoverslag.

4 opmerkingen:

ahaar zei

Ben benieuwd wanneer albert heijn echt gaat uitbreiden. Het is nu gewoon te klein geworden met de bezoekersaantallen van nu. Wat een drukte daar.

Anoniem zei

De laatste berichten zeggen dat er Eind 2012 wat gaat gebeuren met het veld naast Albert Heijn. En zou inderdaad tijd worden. want de winkel is teklein voor het aantal klanten

Anoniem zei

Het beursgebouw is achterlijk duur, ik meen dat de Rabobank 20.000 euro per maand moest neertellen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat het beursgebouw behoorlijk leeg staat.

Anoniem zei

Maak van het marktplein weer een marktplein... ik denk dat velen dat ook willen. Wat een lelijkheid nu. Maar ja, we hebben al flink wat gaten open liggen nu...