dinsdag 1 mei 2012

Koopt elders niet, wat Velsen biedt

Van een IJmuidens echtpaar kreeg ik deze krant: Journaal uit 1965.
Met volgens hen een actueel artikel. Klik het plaatje open om te lezen of te downloaden.

Het is een oproep van winkeliers in Velsen: 'Koopt elders niet, wat Velsen biedt'.  Actueel, volgens hen, vanwege de perikelen rondom het nieuwe winkelcentrum in IJmuiden.

Samenvattend: plan voor een Koopgoot in de Lange Nieuwstraat is mislukt. Gemeente is bezig nieuw plan voor nieuw winkelcentrum te maken.  Stratenpatroon van Dudok is daarbij niet meer heilig

Daarnaast werken de winkeliers in de Lange Nieuw aan een eigen plan voor een nieuw winkelcentrum. Zij zijn al verder dan de gemeente, want praten al met projectontwikkelaars.

We wachten af.

Hamvraag blijft: is er in IJmuiden behoefte aan een nieuw winkelcentrum? Of gaan Velsenaren toch winkelen in Beverwijk en Haarlem?

In 1965 wilden de 'middenstanders' de Velsenaren in eigen dorp laten kopen, lees ik in Journaal. 

'Velen van hen hebben na afbraak van hun winkel in de oorlogsjaren, daarna tijdelijk in noodwinkels (op Velserduinplein) of elders in een tijdelijk pand, tenslotte een moderne zaak opgebouwd. Hetzij op Plein 1945 dat met de bouw van het stadhuis zijn voltooiing krijgt. Hetzij aan de Lange Nieuwstraat, die straks in het voorjaar voor velen een gezellige winkelpromenade is'.
 
Op de foto, gemaakt door Ben van de Kolk, staan van links naar rechts mevr. J.C. de Vries-Smits, de heer C. van der Meer, de heer B. Wisker, de heer G.A.J. Kuyt en de heer J.P. Loendersloot.

PS: Beloodsing vanuit IJmuiden
PS: Hoe hard mag je eigenlijk rijden?

1 opmerking:

Anoniem zei

Het filmpje van Hoe mag ik hier eigenlijk is duidelijk gemaakt door iemand die zijn rijbewijs bij een pakkie boter heeft gekregen.
Hij kent het verschil tussen een autosnelweg en auto weg blijkbaar niet. Hij ziet niet dat de eerste twee borden "einde autosnelweg" bedoeld zijn voor de afrit. en hij ziet niet dat er voor beide situatie eerst aan aankondiging bord onder staat (300 meter).
Op een autosnelweg mag je 120 km/pu, tenzij anders aangegeven. op een autoweg mag je 100 km/pu tenzij anders aangegeven. Na het bord "einde snelweg mag je dus nog maar 100 km/pu. Dat je op de in de tunnel maar 100 km/pu mag ipv 120 stond al vóór de tunnel aangegeven. Blijkbaar ook gemist. Op de lange nieuwstraat mag je thv Pearle maar 50 km/pu :-)