maandag 27 februari 2012

Het HOV-politieadvies

Vandaag in de IJmuider Courant een verhaal over het advies van de verkeerspolitie. Een advies over de HOV-bus.

De politie vindt de busroute in IJmuiden tussen Vellesan College en Technisch College Velsen veel te gevaarlijk. Wat vinden de scholen er van?

Ik weet het niet precies. Wat ik wel weet, is dat de directeuren van beide scholen al zeker één gesprek voerden met de gemeente. Naar wat ik begrijp zijn de directeuren niet blij. Wordt vervolgd.

Morgen in de krant meer nieuws over het
HOV-politieadvies. Politieke partij LGV wil dat het raadsbesluit over de HOV-route wordt ingetrokken.
Daarvoor pleitte eerder een andere lokale partij: Velsen Lokaal.

Het politieadvies lag 24 januari op het stadhuis. De
gemeente was terughoudend om het naar buiten te brengen. Ze ziet de rol van de verkeerspolitie heel anders dan de verkeerspolitie die ziet.

De gemeente zegt: wij gaan over de route. Wij zijn wegbeheerder, wij gaan over de inrichting van wegen. Daar besluiten wij over, niet de verkeerspolitie. De politie gaat volgens de gemeente slechts over handhaving.

Bijvoorbeeld: als de gemeente besluit een busbaan aan te leggen, mag de politie zeggen of ze kan controleren dat er geen auto’s op rijden. Voor verkeersbesluiten van de gemeente (zoals aanleg van een busbaan) heeft de verkeerspolitie een wettelijke adviestaak. Maar de gemeente mag dat advies negeren.

Wat staat er nou allemaal in dat inmiddels omstreden politieadvies over de HOV? Lees op deze blog de hele brief. Even op de pagina’s klikken om te kunnen lezen.

Het gaat niet alleen over de route langs de scholen. Maar ook over de route in Velsen-Zuid over de oude spoorlijn. En over de route door Driehuis.


Zo vraagt de politie-inspecteur zich af of de HOV-overgang op de Driehuizerkerkweg in Driehuis geen overlast oplevert op begraafplaats en crematorium Westerveld. Op die overgang komen bellen te staan die waarschuwt dat een bus passeert, neemt de inspecteur aan.

Uit de brief:
,,Ik ga ervan uit dat het geluidsniveau binnen de wettelijke grenzen blijft, zodat omwonenden daar (’s nachts) geen last van hebben. Dat geldt zeker gedurende de rouwplechtigheden in de aula van Begraafplaats en Crematorium Westerveld, die mogelijk op ‘hoorafstand’ van de overweg staat.’’

Het verhaal gaat dat gemeente, provincie en Westerveld in een ’geheim overleg’
zijn over iets. Zou het over het HOV gaan?

PS: Hoe IJmuiden na de oorlog herstelt. Bijzondere film
PS: Een fotoboek over IJmuiden, met prachtige foto’s van Michel Derksen
PS: Gefilmd: arrestatie door arrestatie-eenheid op Pontplein Velsen-Zuid, begin februari


(foto boven is van Frits Houtgraaf)

10 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Ome nico zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Wat je snel noemt.... Ze schijnen maar 40km te mogen rijden op de busbaan, anders springt hun verkeerslicht op rood! Wat nou snel?

En ook waarschijnlijk geen fietspad, waarvoor het spoor nu wel al gebruikt word.

Wedden dat het een zooitje word? Het is niet te hopen, maar binnen 1 jaar zal er al een dode gevallen zijn. De kruispunten zijn namelijk helemaal niet duidelijk door huizen en begroeiing. Op de R-Net busbaan kan je links en rechts ruim kijken. En rood zal vast wel genegeerd worden.

Anoniem zei

over de HOV is nog heel wat te klagen
maar over het foto boek van Michel Derksen niet dat is gewoon heel erg mooi

Anoniem zei

Het Velsense college kan zichzelf toch op geen enkele wijze meer serieus nemen als je de brief van de politie leest? Ze hebben de trace keuze destijds heel sneaky doorgedrukt omdat ze wisten dat met inspraak ze er niet zouden komen.

Dat alleen al is wat mij betreft rede voor vertrek.

Een verantwoordelijk mens had overigens de conclusies ook kunnen trekken na alles wat er speelt rond de koopgoot, maar blijkbaar heeft het zittende college ook het HOV debacle nog nodig om tot inkeer te komen en te vertrekken.

Fokke Zaagsma zei

Ik heb twee reacties verwijderd.

Laat ik het nog eens duidelijk zeggen: directe aanvallen op personen tolereer ik niet. Je gaat hier niet iemand zwart maken en beledigen.

Kritiek mag best, maar doe het over de kwestie waar het over gaat en hou het netjes.

Fokke

Anoniem zei

Beste Fokke,

Als je nou eens je neus wat vaker in het stadhuis laat zien, dan weet je dat de betreffende personen ook de veranwoordelijken zijn.

Ik zeg mijn abonnement door jou toe doen direct op!

Anoniem zei

Waarom mag JIJ wel namen noemen en mensen die hun reactie geven niet?

Er is sinds 2005 een slapende website die over Velsen gaat, maar die zal zonder sencuur de keiharde waarheid naar buiten gaan brengen, iets wat medewerkers van de IJmuidercourant niet durven.

Ome nico zei

Fokke ben je nu een krant of een Kerk?
Als er commentaar word gegeven tegen of over iemand die zelf voor deze sensatie zorgen waar gaat het dan over? ik begrijp dat annoniem, annoniem is en daar heb ik het ook moeilijk mee,vroeger speelden we verstoppertje maar dat is lang geleden, Dus namen noemen over of tegen een onderwerp moet kunnen,alleen niet annoniem want zelfs ik vind dat niet kunnen,Maar ja mijn epistels worden door sommige ook niet altijd gewaardeerd ondanks me echte naam! dat heeft dan weer met andere dingen te maken en ieder het zijne zullen we maar denken,Maar als er ergens een zootje wordt gemaakt door een persoon Dan mag je van mij die Persoon aanvallen hij of zij vraagt er toch om! ook op dat Gemeentehuis dus! Juist op dat circus want daar hebben we allemaal last van in IJmuiden.

Fokke Zaagsma zei

Namen noemen mag best. Anoniem mag het ook.

Maar ik sta niet toe dat die personen worden beledigd, afgekraakt en vernederd.

Hou het netjes, speel het op de zaak, niet de persoon.

Fokke