vrijdag 25 november 2011

Banketstaaf met jodium

Is een banketstaaf hetzelfde als een amandelstaaf? Ja.

De vulling moet bestaan uit de helft suiker en de helft amandelen (moet een bakker allemaal pellen), en dat goed mixen.

Percentages suiker en noot kun je naar believen aanpassen. Meer amandel is lekkerder.

Pas op! Er zijn neppers in de handel. Banketstaven met wittebonenprut, suiker en een druppie amandelolie voor de smaak.

Die bedriegers ontmasker je met een druppel jodium. Kleurt het meteen duidelijk zwart of blauw, dan heb je geen echte.

Allemaal geleerd vanmorgen. Tijdens de banketstaventest van IJmuider Courant en Dagblad Kennemerland.

Er lagen acht staven op tafel, afkomstig uit het gebied Castricum-Santpoort-Zuid. We zaten met experts en leken als ik in het Lestaurant van het Kennemer College in Beverwijk.

We aten taaie, te zoete en lekkere precies goede staven. Nooit gedacht dat er zoveel verschil tussen banketstaven kan zitten.


Binnenkort de uitslag in de krant. Laat ik alvast iets verklappen: een banketstaaf uit de gemeente Velsen scoort hoog.

6 opmerkingen:

nicolaas zei

Wat heb jij toch een mooi en super baantje,jezus Fokke banketstaven testen? en hier in Litouwen niet eens een cm banket laat staan een staaf.
of een pepernoot of speculaas.mmm allemaal lekkers ,ja soms is nicolaas heten een nadeel in een ander land.
Maar ja dan zal ik het met mijn fantasie moeten doen.
Fokke de staaftester! ik ben jalours.
en ik wacht met spanning af wie de beste staaf heeft van Velsen ,wel een banketstaaf natuurlijk ! en jodium om te testen ach een wondje voor het bloeden dus.

Anoniem zei

nicolaas
Leuk die fokke is een echte staventester toch leuk en dapper zo komen de beste staven voor de dag in velsen dankzij de test

Anoniem zei

Je ziet die Sint Nicolaas ook overal. Lijkt wel een VIP persoon! Alleen hier en daar een foutje in de Nederlandse taal,jalours! Verkeerde spelling Nicolaas! Foei!

Kees zei

Volgens mij is een banketstaaf zeker niet het zelfde als een amandelstaaf.
Een banketstaaf wordt gemaakt van banketspijs,die wittebonen prut dus,en gemalen pitten.En een amandelstaaf van,ja de naam zegt het al......

nicolaas zei

ja anoniem ,dat hollands gaat soms een beetje te snel en ik doe hier alles in het melkboerenhonden Engels dus ook daar snappen soms de mensen hier weer niks van.
Maar ach als ze het in Velsen maar begrijpen, ik bedoel het goed. en ben geen schoolmeester, al zat ik wel heel erg lang op die Brederodeschool in Zuid
zodat de leerlingen dachten dat ik de leraar was. Maar ondanks me gebrek aan taal voel ik me prima hoor, en is alles goed met me gekomen. en zit ik lekker in me velletje. en dat kan je soms van de interlektuele medelanders niet altijd zeggen. dus? ach wat maakt het uit. niks toch! En Onze Fokke die test maar lekker al dat heerlijke spul.
En lees mijn stukjes maar met een andere bril dan de leraar,dat is te lang geleden die lessen en ik zag en zie daar totaal geen banketstaaf in!

Milena zei

Hallo, ik heb de test van editie alkmaar gelezen maar was erg benieuwd naar de testuitslag van kennemerland, deelnemers, commentaar, eigenlijk alles maar in limmen hebben we net de verkeerde regio.. kan je me hiermee helpen, ik weet niet of jij misschien zelf t artikel geschreven hebt uiteindelijk en de tekst nog hebt?