dinsdag 4 oktober 2011

Basketballende missionarissen

Eén van de beroemdste sportclubs van IJmuiden bestaat vijftig jaar: Basketbalclub Akrides. Dat viert de club zaterdag.

Kijk voor prachtige oude verhalen en foto's op de site van Akrides of op de jubileumsite.


In de thuisbasis, sporthal IJmuiden-Oost, wordt zaterdag onder meer een zeskamp voor leden en families georganiseerd en een grote reünie gehouden voor Akrides'ers en oud-Akrides'ers.


De club bracht diverse internationals voort. Naar
IJmuiden kwamen teams uit de hele wereld om te spelen, bijvoorbeeld voor Europacupwedstrijden. Neem een toernooi uit 1989, gehouden in de tennishal van IJmuiden. Deelnemers waren onder meer de basketbalteams van CSKA Moskou, Olympiakos Piraeus en Maccabi Haifa.

Het was een succesjaar voor Akrides. Na vier wedstrijden stonden de dames en heren bovenaan in de eredivisie. In 1990 en 1991 werd de nationale beker gewonnen.

Een dieptepunt volgde een jaar later. De stichting Top Basketbal Akrides ging failliet. Omdat de vereniging Akrides nog 2000 gulden van de stichting te goed had, verdween het kapitaal van de vereniging en kon nog net een faillissement worden voorkomen. ,,Tot op de dag van vandaag is die financiële klap voelbaar'', aldus Akrides.


De club is opgericht door oud-gymleraar Joop Roosenstein uit Driehuis. Hij werkte als leraar lichamelijke opvoeding in het Missiehuis in Driehuis om missionarissen in opleiding lenig te maken.

Roosenstein: ,,Ze wilden basketballen. Dat gebeurde op de speelplaats. Ook kinderen uit de buurt kwamen daar op af.’’ De aankomende missionarissen waren zó goed dat ze competitie wilden spelen. En zo ontstond Akrides.


Filmpje van Akrides-wedstrijd in 1996.


De bovenste foto is van het Akrides-kampioensteam tweede divisie 1974, de onderste van een damesteam uit 1983. Met dank aan Akrides.

1 opmerking:

Hapjes Maken zei

Interessant artikel, dit wist ik nog niet over basketballende missonairissen :D