vrijdag 16 september 2011

'Ze waren wreed, die moffen'

Het Hastings and Prince Edward Regiment kwam gisteren op bezoek. Het Canadese regiment dat Velsen in 1945 bevrijdde.

Ik ontmoette op Duin en Kruidberg twee veteranen die nog in de Tweede Wereldoorlog vochten voor het regiment. Laatsten der Mohikanen: 89 en 88 jaar oud. Met zes of meer zilveren medailles in rij op de borst.

Kijk hier en kijk hier over het bezoek.


Ook Aad Hop, uit Santpoort-Noord, stond bij Duin en Kruidberg de Canadezen op te wachten. We raakten aan de praat.

Als tiener zag Hop, op het pleintje aan de Hoofdstraat, de Duitsers komen. En op datzelfde pleintje zag hij de Duitsers vertrekken én de Canadezen van het Hastings and Prince Edward Regiment binnenrijden. Rond 11.45 uur op 8 mei 1945 rijdt de eerste Canadese motorverkenner het dorp in.

,,Ik zie de Duitsers nog het dorp binnenrijden, aan het begin van de oorlog. We keken en ze scholden ons uit. In 1945 gingen ze via dezelfde route weer weg.'' Nee, toen durfde hij niet te schelden. ,,Je wist nooit wat ze zouden doen. Ze konden zo maar schieten.''

De angst, zegt hij. Je kunt je het niet voorstellen om te leven met elke dag de angst. Zijn vrouw werd als tiener door de Duitsers gedwongen toe te kijken hoe ze mensen doodschoten bij de Schoterbrug in Haarlem. ,,Ze waren wreed, die moffen.''

Hop laat me boeken met foto's zien uit de oorlog. Santpoorters werden door de Duitsers gedwongen hun dorp te verlaten. Hop mocht blijven.

Zijn vader had een kruidenierszaak in de Hoofdstraat en was daarom onmisbaar. Eén van de foto's is van een stapel blikken. Van voedseldroppings bij Santpoort door de geallieerden. Verzameld bij Hop.


Op een andere foto staat Hop als jongetje (blond kopje) in het midden van de menigte, met een Canadese militair op de voorgrond. ,,De Canadezen gingen meteen aan de haal met de Hollandse meiden. Wisten die veel. Die waren zo groen als gras.''

Foto's van boven naar beneden: Canadezen rijden Rijksweg Santpoort-Noord op onder ereboog, welkomstwoord op de Rijksweg en aftocht van Duitsers over de Rijksweg.

PS: Twee, zelfs drie zonnen in IJmuiden. Lees hier.

2 opmerkingen:

nicolaas zei

Die moffen zullen wel wreed geweest zijn? Maar het was wel oorlog,
of die Hollanders zo lekker waren in Indonesie ? En dan vermelden dat die bevrijders er direct met de meiden vandoor gingen ,met een buik vol benen achter lieten en dat was dus niet wreed? nee dat was dus normaal omdat ze groen waren? en de Canadees de bevrijder? ja zo kan ik ook wel verslag doen over de oorlog!
Mijn ouders woonden ook in Santpoort en volgens de berichten die ik mee gekregen heb, heeft mijn Opa en Vader die dus een schoenmakerij hadden in Zuid werk van/voor die Moffen ,zoniet kregen ze de kogel, of je wilde of niet. je moest, en er liepen heel wat Moffen rond met een spijker door de zool, ook wreed dus,? Nee oorlog is altijd wreed
en de bevrijders nog wreeder. Maar ja dat mochten ze dus ? Laten we het daar maar ophouden dan. Maar wreed was de gehele oorlog van beide kanten.
Want elke soldaat heeft een papa en een Mama ,vriend of vijand. en dat is al wreed genoeg.
,

Anoniem zei

ik ben het geheel met nicolaas eens, oorlog is oorlog en een ieder die daarin zit die wil overleven...
dat wil niet zeggen dat ik de wreedheden van wie dan ook goedkeur
!!
zo had je ook goede duitsers, maaar die vergeten we liever.....

groet henk