dinsdag 19 juli 2011

Een laatste rondje door Schoorl

Het was een verrassing, beneden in wat ooit het visrestaurant van Henk Schoorl was.

In wat ooit de keuken was geweest, was in de muur een prachtig geglazuurd tegeltableau bevestigd met het logo van Henk Schoorl. Zie een van de foto's hieronder.

De gemeente besloot dat tegeltableau in de buitenmuur van Schoorl gered moet worden, maar zou ze ook weten van het bestaan van dit tableau binnen?

Hopelijk sneuvel
t het niet onder de sloophamer. De mannen van sloper Bentvelzen en Jacobs uit Velsen-Noord weten niet of het behouden moet blijven.

Het zou mooi zijn, want Henk Schoorl en visrestaurant Imko's er boven zijn een bijzonder stuk geschiedenis van IJmuid
en.

Talloze IJmuidenaren aten een
visje bij Schoorl, vierden er een feest of bestelden een grote vissalade voor de kerst. Imko's was het enige restaurant met een Michelinster dat IJmuiden ooit heeft gehad.

Ik heb proberen te achterhalen hoe lang Schoorl in IJmuiden zijn zaak dreef. Geen idee. Weet iemand hoe lang? Zet het bij de reacties.

Vrijdag liepen ik en verslaggeefster/fotografe
Gwendelyn Luijk nog één keer door het pand aan de Halkade in IJmuiden. Nog één keer voor het echt plat ligt.

Buiten, in het gras, lagen plastic menukaarten van Schoorl. ’Wat uw ogen in de winkel zien, kan onze kok voor U bereiden’, staat er in. Onder de desserts staat de Coupe Henk Schoorl (€5,25): vanille-ijs met chocoladesaus en advocaat.

Het pand is volledig uitgewoond door vandalen. Overal ligt glas. Op diverse plekken is de boel zwartgeblakerd door gestichte brandjes.

De geruchten over
zwervers die in het pand sliepen, lijken waar. Her en der liggen dekens en kleren als een bedje uitgespreid.

We maakten foto's, en een verhaal, voor de IJmuider Courant afgelopen zaterdag. Deze foto haalde de
krant niet, net als de foto's op deze blog. Ze zijn van mij, Hans Blomvliet en vooral van Gwendelyn Luijk.

Foto's van boven naar beneden: 1) Pand Schoorl/Imko's, 2) Henks imperium, 3) de tafels van het restaurant op een hoop met in het midden een aanbiedingbord van Schoorl, 4) het tegeltableau in de keuken, 5) Bon Appétit voor op de vissalade, 7) pannetjes voor de vis, 7) naar buiten kijken boven bij Imko's, 8) bar bij Imko's, 9) binnen bij Imko's en 10) aanbiedingbord bij Imko's.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, Henk is begonnen samen met Ton-Valk onder de naam schova-vis en waren keiharde werkers die vooral op Duitsland waren georienteerd,ze zaten in de koolvis (sealax) voor de Duitsers.
Ze werkte dag en nacht en er waren geen snellere snijders dan Henk en Ton.
Ze gingen uit elkaar omdat Ton een andere kant op wllde dan Henk,dus werd de schova-Vis henk-Schoorl. en ging iedereen zijn eigen weg.
Henk en zijn vrouw Ellie werkten dag en nacht en maakt van dit gebeuren een succes ,een legende in en om IJmuiden je kon er als het ware niet omheen.
En Henk moest ook eens aan zijn eigen gaan denken dus werd deze mooie zaak verkocht, En de nieuwe eigenaar,(s)? hadden naar mijn mening nog nooit een staart vis gezien dus ging het de mist in. En wilden ze op deze plek een nieuwe weg inslaan ,zoals je nu kan zien heeft dat dus deze rotzooi met zich mee gebracht.Jammer van zo,n mooi bedrijf en jammer voor IJmuiden, Maar zo gaat dat nu eenmaal. UIthuilen en opnieuw beginnen dus.Een tijdperk dat weg is, en laten we wel zijn Als er eentje gebeuld heb is het henk en Elie.
Jammer van hun levenswerk,Ik denk zelf dat Henk zich wel eens achteer de oren krabt als hij deze teloorgang ziet
Maar gedane zaken nemen geen keer.
IJmuiden krijgt weer een gat erbij, En we zullen dit gebouw alleen nog van de foto,s herkennen .en in mijn belevenis ik heb er wel een paar voetstapjes liggen en fijne herinneringen aan de Groothandel Henk-Schoorl.

nicolaas zei

Anoniem moest zijn Nicolaas dus.
Foutje bij verzenden.

Unknown zei

Mein Name ist Gunter Selbmann und ich bin aus Deutschland.
Ich kenne Elly und Henk schon sehr lange,so ca.seid 1987/88.
Bis zum Verkauf seiner Fa.waren wir treue Kunden von den Beiden.Bis heute haben wir eine kleine Verbindung gehalten. Wir mögen die beiden nicht nur sehr sondern achten und bewundern sie für ihre Leistung.Wir wissen das es besonders Henk bis heute im Herzen unheimlich weh tut wenn er sieht was aus seinem Herzblut geworden ist.Wir haben die beiden oft in dem schönen Objekt besucht und die zwei hatten immer für uns ein bisschen Zeit gefunden auch wenn wir unangemeldet kamen.
Ich glaube es wird nicht so bald wieder solche Menschen wie Elly und Henk geben die so ein Geschäft mit solcher Hingabe und Erfog auf die Beine stellen können.
Und noch etwas. Die beiden sind trotz ihres Geschäftlichen und finanziellen Efolges niemals arrogant oder ähnliches geworden, sind bis heute ganz liebe nette Leute geblieben. ‼Gott schütze diese lieben Menschen und schenke ihnen ein langes angenehmes Leben.
Gunter Selbmann

Unknown zei

Sorry, mein Kommentar ist vollkommen falsch und durcheinander und gesendet worden.
Gunter Selbmann