zondag 29 mei 2011

Oefenen zonder pers

'Noot voor de redactie, niet voor publicatie: de rampenoefening vindt plaats op het Noordzeekanaal ter hoogte van de voormalige Kruithaven in Velsen-Zuid.'

'Het deel van de oefening is niet toegankelijk. Aanwezigheid van de pers is niet wenselijk, omdat wij deelnemers in een veilige en rustige omgeving willen laten oefenen'.


Klinkt heel logisch, die mededeling van de Veiligheidsregio Kennemerland. De oefening werd donderdagavond gehouden. Pers niet welkom.

Maar waarom eigenlijk niet? We lopen tijdens een echt incident niet in de
weg. We hinderen geen hulpverleners - al kent mijn beroepsgroep natuurlijk ook enkele zwakke broeders.

Waarom zou je de pers weglaten bij een oefening? We komen in het echt ook als er iets gebeurt. Onze ervaring is nu eenmaal dat voorlichters bij rampen juist niets mogen zeggen. Of juist niets weten omdat ze verplicht binnen in een crisiscentrum moeten blijven - ver weg van het incident.

Ze leren het dus nooit. Veel beter is journalisten een rol te geven bij rampenoefeningen. Want communicatie naar buiten blijft toch wel een van de belangrijkste zaken bij rampen.

Over de oefening van donderdag meldt de Veiligheidsregio:

'De oefenleiding had een lastig scenario bedacht. De meldkamer kreeg rond 18.30 uur diverse meldingen over de aanvaring van een pont met een vrachtschip. Er waren meerdere gewonden aan boord van de pont met botbreuken en kneuzingen. De pontwachter en de schipper lagen gewond in het stuurhuis.

Door de klap was een vrachtwagen op de pont gaan schuiven en tegen de reling geklapt. De vrachtwagen lekte vloeistof op de pont en in het water waar mensen misselijk van werden. Op het vrachtschip waren drie opvarenden aanwezig. Oefenleider Henk van Duijvenvoorde gaf na afloop aan dat de onderlinge samenwerking goed ging.'


De foto's van de donderdagse oefening zijn van de Veiligheidsregio.
Aan de oefening deden brandweer, ambulances, Haven Amsterdam, waterpolitie, politie Kennemerland en Rijkswaterstaat mee. De IJmuider Reddingsbrigade zorgde voor hun veiligheid.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, wij als pers werden inderdaad niet toegelaten. Slechte zaak mijn inziens, veelal is het juist verstandig gebruik te maken van De Pers, en inderdaad weten we onze plek. De fotografen kunnen goede beelden genereren elkvoor zijn eigen medium en dan niet alleen maar dezelfde beelden gemaakt door de VRK......
Jammer, gemiste kans

R.Weiidjk zei

Voorgaande bericht per abuis geplaatst als Anoniem...

Schrijfende was R. Weidijk

R Zijlstra zei

Er speelt nog een ander aspect. Na deze oefening zal er een evaluatie opgemaakt worden en de inhoud daarvan zal (hoop ik!) door persvoorlichters kenbaar gemaakt worden. Ik heb zelf weinig, beter gezegd geen enkel vertrouwen in ambtenaren, die over hun eigen functioneren moeten oordelen. De beste manier is een evaluatie die door derden gedaan wordt en wie is er nu beter geschikt voor als 'De Pers' om te zien hoe het geheel verloopt? Als 'potentieel' slachtoffer zou ik toch wel heel graag zien of het goed gaat!

Anoniem zei

Maar Reinder je kan toch altijd foto,s maken het is toch openbaar vanaf de kant of zie ik het verkeerd dat ze niet mochen gepubliceerd is een andere zaak?????

Anoniem zei

mogenlijk hadden ze je willen behoeden er een zaai stukje over te schrijven ??? het zijn immers hulp verleners ;-)

Anoniem zei

Tja
Maar fotografen zijn toch ook welkom het is toch nieuws???of zie ik het verkeerd

Fokke Zaagsma zei

Persfotografen en schrijvende journalisten waren niet welkom.

Fokke

Anoniem zei

Dus wel amateurfotografen

Fokke Zaagsma zei

Nee, eigenlijk niemand.

Journalisten werd gevraagd om vooraf niet de locatie van de oefening te publiceren.

Fokke