woensdag 27 april 2011

Kiosken Lange Nieuw moeten weg

Spannende tijden breken aan voor de ondernemers in de zeven kiosken op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. Ze moeten weg. Om plaats te maken voor de koopgoot.

Er is geen plek meer voor de kiosken, waarin onder meer een bloemenman, fotostudio, kledingreparatiebedrijf en Turks afhaalrestaurant zitten.

Het gaat als volgt.

Multi Vastgoed gaat de kiosken uitkopen. Ze krijgen een marktconform aanbod. Er wordt een taxateur langsgestuurd. De eigenaren mogen zeggen of ze willen terugkeren in de koopgoot. Maar Multi Vastgoed beslist of ze daar welkom zijn. Ze moeten in de koopgoot wel marktconforme huurprijzen gaan betalen.

Voor wie niet wil stoppen en door wil gaan, en niet in de koopgoot wil, wordt een pand elders in de gemeente gezocht.


Als tijdelijke huisvesting nodig is, betaalt Multi Vastgoed dat. Tijdelijke huisvesting kan bijvoorbeeld in een leegstaande winkel ergens anders. Ook is weleens geopperd om tijdelijke units op het Velserduinplein te plaatsen.

Probleem is: Multi Vastgoed heeft voor uitkopen, herplaatsen en tijdelijke huisvesting een beperkt, al vastgesteld budget beschikbaar. Wie het eerst komt, het beste maalt, zou ik denken.

Wat als een kioskeigenaar helemaal niet weg wil? Dan, laat Multi Vastgoed doorschemeren, moet de gemeente haar uiterste middel toepassen. En dat is: onteigenen.

PS: De koopgoot zou er komen in 2014, was eerder gezegd. Het wordt een jaar later, blijkt uit een gemeentebericht. Lees hier veel meer over de planning.

23 opmerkingen:

Peter Luit zei

Iedereen gaat maar gewoon door, terwijl geen enkele winkelier nog iets zit in die koopgoot. Terecht of onterecht is niet meer de vraag. De stemming is door de vele gevoeligheden omgeslagen in negativiteit.

Gewoon negeren kan natuurlijk, gewoon doorgaan met de plannen ook. Maar wat is wijsheid in deze? Durft nu niemand meer te zeggen waar het op staat en dat de Lange Nieuwstraat op veel eenvoudiger wijze kan worden opgeknapt? In IJmuiden hebben we iets tussen winkelen en boodschappen in, dat moet verder worden ontwikkeld. Niet proberen meer te zijn dan hetgeen we kunnen zijn.

J.van Rijn zei

Ben het met voorgaande schrijver volledig eens ! Die koopgoot moet er gewoon nooit komen , en als hij er toch komt zal ik er in ieder geval NOOIT iets kopen,en hoop dat vele IJmuidenaren dit ook niet zullen doen.

Fred zei

Ongelofelijk!!! Gewoon doorgaan, niet luisteren, hoe kan dat nou???
Er moet een connectie zijn tussen iemand in de gemeente en een ontwikkelaar, dat kan bijna niet anders.
Ik heb zeer uitgebreid naar voorstanders van dit onzalige plan gezocht, maar niet gevonden. In de winkels word je uitgelachen als je er naar vraagt. En toch maar doorgaan, snap jij het? Laat iemand mij nou eens uitleggen waarom dit plan beslist moet doorgaan, misschien snap ik het dan...

Kees. zei

Ongelovelijk dat dit doorgaat.
Dit wordt een 2e "les halles" die prachtige panden bij Schoorl.
Er is volgens mij geen bestaande winkelier die 2 jaar lang een bouwput voor de deur gaat overleven.
Dan hebben we het nog niet eens over de schade die gaat ontstaan aan de bestaande gebouwen. Voor een uitgraving moet namelijk een damwand de grond in getrilt worden.
Gemeente,STOP! alsjeblieft,, nu het nog kan!! Er zijn zoveel andere opties die goedkoper,sneller en met minder overlast kunnen.Dat er wat moet gebeuren is duidelijk,maar het is IJmuiden,en dat wordt nooit Rotterdam.

Anoniem zei

Een voorstander meld zich hier!

Ik zie er wel wat in. Er komt veel winkelruimte extra bij, alleen moet het niet te duur worden. (Dus geen Les Halles prijzen, voor een bepaalde ruimte)

En je zult zien, straks is het klaar, en dan zijn ze allemaal toch tevreden. En de klagers gaan er gewoon winkelen.

En we krijgen nieuwe (ex)winkelketens terug als er genoeg ruimte voor is.

Belangrijk: Kijk niet naar Beverwijk en/of Haarlem. Het gaat om de Velsense plaatsen.

En als dit niet doorgaat, hoeveel jaar duurt het dan nog? 15 jaar?

Waarschijnlijk zullen de meeste mij als gek verklaren, maar dat moet dan maar.


@Fokke: Kunnen we ooit nog reageren op de website??? Zie heel soms een reactie, maar nergens valt in te loggen.

Fokke Zaagsma zei

Reageren is nog steeds niet mogelijk - ik kan zeggen: ook tot grote frustratie van de redactie.

Het is erg zoeken naar de mogelijkheid om in te loggen. Onderaan de IJC-page zit een balk met de button service. Daar vind je de inlogmogelijkheid.

Maar: inloggen kan ook nog steeds niet...

We wachten af.
Fokke

Anoniem zei

Tja fokke de krant doet het goed geen reactie meer op de website van yc en hd enz alleen jou weblog is nu populair maarja het schijnt niet uit te maken want bij de telegraaf kan je wel reactie geven waarom toch nog steeds niet bij het hd en yc enz
het nieuwe systeem werkt dus niet goed.

Anoniem zei

Blijkbaar kan ik weer reageren?

Zie: http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/regionaal/ijmond/article8893391.ece#

Anoniem zei

Een grote tegenstander meldt zich hier ! En met mij waarschijnlijk meer, maar benutten de mogelijkheid niet via deze Blog te reageren. Lees ook het initiatief van de ondernemers/winkeliers. Het is van de zotte, dat zowel deze laatsten niets te vertellen hebben, maar ook de inwoners van Velsen de dupe dreigen te worden. Het plan wordt niet voor niets uitgesteld, omdat er geen geld is en het wachten op het doorgaan van het plan over een jaar nog meer gaat kosten. Als de winkeliers te horen krijgen dat het niet doorgaat, maar er wel het e.e.a. wordt gerenoveerd en aangepast, kun je erom wedden, dat de meesten hun zaak willen opknappen. Natuurlijk ziet het er nu verwaarloosd uit. Wanneer is er voor het laatst iets gebeurd aan het centrum? Daaromheen wordt volop gebouwd. Het ziet er modern en schoon uit, maar het winkelcentrum wacht nog steeds op het verlossende woord en dat is beslist niet de Koopgoot.

Fokke Zaagsma zei

De mogelijkheid tot reageren op artikelen op de IJC-site werkt weer!

Fokke

Bild am Montag zei

Laten we het centrumplan van Velsen Lokaal in ere herstellen. Het plan dat ons faillisement was geworden. De komst van de verdiepte winkelstraat is 10 keer beter dan het oude centumplan. De mensen die rond de langenieuw wonen zijn het eens met de komst van de koopgoot. De winkeliers zijn eveneens voorstander van de koopgoot. Althans in het begin. De winkeliers hebben zich echter ontpopt als zeer onbetrouwbare patner.Je kan natuurlijk niet de ene keer voor en de andere keer tegen een besluit van de gemeente zijn. De winkeliers vereniging is ontzettend tekort geschoten bij de voorbereiding op de centrumplannen.Ze zijn veel te laks geweest. Daar plukken ze nu de wrange vruchten van. Het feit dat de winkeliers de gemeente daarvan de schuld geeft is een lachtertje. De winkeliersvereniging is helemaal zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Ze zullen daarom geen enkele kans maken bij de bestuursrechter.Ik hoop dat de koopgoot een succes gaat worden. Zowel voor de bestane winkeliers als voor IJmuiden.

Anoniem zei

@Bild am Montag

Slaap lekker!!!

Er is geen bewoner die dit plan ziet zitten.

Het gaat weer klauwen vol met geld kosten, we raken winkel na winkel kwijt wegens gederfde inkomsten die de aannemer en gemeente niet wil en kan betalen.

Vergeet niet dat de overkapping met geld van de bedrijven die daar zitten, maar volgens de plannen van de gemeente is aangelegd en betaald.

Het bouwen gaat door, maar het wordt geen koopgoot ala Rotterdam die de ruimte heeft, maar een overdekte koopsloot waar straks gevist kan worden!!!

Bild am Montag zei

De bewoners en de winkeliers hebben zelf voor de koopgoot gekozen! Het is de reden waarom ik voorstander van de koopgoot ben. Wanneer er een andere keuze was gemaakt had ik dat ook goed gevonden.De winkeliers hebben de problemen over zichzelf afgeroepen door de discussie over een nieuw centrum nauwelijks serieus te nemen. Ze zijn pas wakker geworden toen het te laat was. Erg stom van ze. Ik denk trouwens dat de gemeente hier ook heeft gefaald. Die had de winkeliers veel meer op het hart moeten drukken dat een nieuw centrum ook over hun toekomst gaat.

Anoniem zei

Bild am Montag zei...
De bewoners en de winkeliers hebben zelf voor de koopgoot gekozen!


Hoe kom je daar in godsnaam bij??
Het is een vies spelletje met een wethouder en een aannemer die flink hun zakken gaan vullen,over de rug van de ondernemers. En over 3 jaar zitten wij met de ellende hier,en die wethouder is vertrokken.
Als ze dan toch een winkelcentrum in een kelder willen bouwen,doe dat dan tegenover de velserhof.Het gat hoeven ze dan al niet meer te graven. Lees dat stuk maar eens in de Huis aan Huis van afgelopen woensdag.

Anoniem zei

Fokke, aardig dat je reageert, maar van inloggen bij de IJC is nog geen sprake. Tenzij de krant verborgen mogelijkheden heeft. Uit de reacties op jouw Blog is duidelijk, dat er een behoefte is aan het je kunnen uiten in zaken die iedere inwoner van Velsen aangaan.

Fred zei

Kunnen we reageren??? Hoe dan Fokke? Alle reacties staan 0...
En waar in te loggen dan?
Voor een krant is dit een mega-fail... ik hoop dat jullie je dat beseffen als de rekening van de site bouwer komt.

Bild am Montag zei

Je wil er wel niet aan anoniem maar Piet Schouten en zijn makkers waren in eerste instantie behoorlijk enthousiast over de koopgoot.Het was de reden waarom sommige politieke partijen met de koopgoot akkoord zijn gegaan. Die hebben dat ook zo nadrukkelijk gezegd... Als de winkeliers voor zijn dan zijn wij ook voor. Zo geschiede. Daarnaast hebben de winkeliers meegedaan aan de inspraakrondes. Er lagen tijdens dat traject 4 opties op tafel, waaronder dus de koopgoot. De winkeliers hadden voor een ander plan kunnen kiezen. Dit hebben ze echter niet gedaan. De schuld voor de koopgoot bij de gemeente leggen zoals de winkeliers nu doen slaat dus nergens op. De winkeliersverening is schuldig aan de hele situatie. MKB Velsen is overigens nog steeds voorstander van de koopgoot. En wat die Rotterdammer in Huis aan Huis betreft.. daar kunnen we natuurlijk niks mee. Het schrappen van de koopgoot betekent de eerste tig jaar geen nieuw centrum. Precies eigenlijk wat de winkeliers nu willen.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

@bam
Het is natuurlijk de grootste onzin wat je zegt.
Geen enkele winkelier heeft die koopgoot ooit zien zitten,ze wilden alleen wel dat er wel iets gebeurt.
Nogmaals,die hele koopgoot is een vies spelletje van de gemeente,over de rug van de ondernemers.Waarom ik mij er zo druk over maak is dat dit hele gebeuren mij m,n baan kost.2 jaar lang in een bouwput gaan wij,en meerdere ondernemers die er al heel lang zitten niet overleven,zeker in deze tijd.Als ze dan toch nieuwe winkels onder de grond willen vind ik dat idee van die rotterdammer echt niet zo gek.Bij het oude postkantoor heb je behoorlijke ruimte,een stuk meer dan waar nu de winkels zijn tot het fietspad.

Bild am Montag zei

Het is geen onzin wat ik zeg. Ik heb er geen enkele belang bij of de koopgoot er nou wel of niet komt.Ik begrijp aan jouw reactie anoniem dat winkeliersverening de geschiedenis van de koopgoot aardig aan het vervalsen is.

Anoniem zei

@ Bam,
Ja hou het daar maar op.
Ik vind het helemaal best met je!
Eigewijs!

Bild am Montag zei

Eigenwijs.. Hmm, het is weer eens wat anders. Ik ga er maar vanuit dat het positief bedoeld is.Ik heb mijn reacties niet geschreven om jou te treiteren anoniem maar om de geschiedenis van de verdiepte winkelstraat zoals de koopgoot officieel heet een beetje neer te zetten.Zo krijgen mensen die het niet zo hebben gevolgd een wat breeder beeld van de zaak.Dan kunnen ze de propaganda van de winkeliersvereniging wat beter inschatten. Ik vind de chagrijn over het nieuwe centrum jammer. Ik had liever gezien dat iedereen er dik tevreden over was. Maar vanwege het feit dat de winkeliers de hele zaak hebben laten versloffen is het nu zo n puinhoop. Wist je overigens dat Schouten eerst tegen de koopgoot was? Echter door het enthousiasme van collega winkeliers is Schouten overstag gegaan. Dit precies in de periode dat de beslissingen werden genomen. Mij verbaast het hoe slorig de winkeliers vereniging met haar eigen toekomst is omgegaan. Heel erg spijtig.

nicolaas zei

ik lees met grote vraagtekens deze reactie,s ? De winkeliers van die teurige winkeltjes aan die net zo treurige Lange-nieuw behoren toch in de grond en niet in het zicht, wat een pretentie in dat IJmuiden en hun koopgoot,of sloot. Nee ze waren allemaal; zo blij met deze koop sloot
en nu terug krabbelen ? misschien omdat zew er geen slaatje uit kunnen slaan? Die treurige Langenieuw kan alleen wat worden als die treurige middenstand onder de grond verdwijnt.
of zou ik het weer zo zwart zien?
En wat de Gemeente betreft wat en wanner zijn die open of eerlijk? in mijn 60 jarig bestaan betrap ik die lui niet op een keer openheid en dat is toch ook een record of niet dan.
Dus laat die koopgoot er maar komen
dan wordt de Langenieuw weer eens de moeite waard want nu is het net oorlog
wat een trieste bedoening.nee de grond in met die trieste winkeltjes. en misschien een grote V&D erboven op of samen met de Hema.word het toch nog gezellig winkelen in IJmuiden.
Ik wens die fijne Middenstand veel verstand en eenheid toe al zal dat in IJmuiden niet mee vallen na een speurtocht van ruim 60 jaar.en heb ik toch wel ervaring over dat mooie IJmuiden, Mijn grootrvader zal zich omdraaien in zijn graf als zijnde de middenstander van de jaren 20 . toen was geluk nog heel gewoon.en had niemand geld en allemaal te vreten.
Raar he toen kon het wel, en nu kan er niks? Ik schaam me soms als IJmuidenaar
en vertel maar dat ik uit Velsen kom.
geluk en wijsheid gewenst met die koopsloot, in iedergeval word de langenieuw weer een mooi straat,Hulde dus voor deze plannen makers,
Wat mijnoude moeder zo mooi verwoorden
Ze maakte plannen en bouwde lucht kastelen en zo zal het altijd blijven in IJmuiden.alleen zijn die kastelen wel erg duur voor de bewoners want er is natuurlijk geen wethouden die deze mislukkingen zelf betaald, nee dat mogen de burgers doen.