dinsdag 5 april 2011

Een baken met honderden led-lichtjes

Het gaat hard met de stadsvernieuwing in Oud-IJmuiden.Eens een verwaarloosd, lelijk, oud bedrijfsterrein. Straks een mis van koop- en huurwoningen en bedrijfjes, hoogbouw, laagbouw, eengezinswoningen, appartementen en in allerlei stijlen.


De makelaar, de woningbouwverenigingen AWV Eigen Haard (zie project) en Woningbedrijf Velsen (zie project), en Bouwfonds (zie project) verkopen het prachtig.

Maar let wel op: het wordt dichtbebouwd. Veel woningen op weinig grond. Dat betekent nauwe straten. En niet bang zijn voor inkijk.

Desondanks is het een magnifieke plek om te wonen. Zo dicht hij de haven en sluizen. Prachtig.


Het mooiste uitzicht krijgen denk ik de bewoners in het complex De Vrijheit. Dat ziet u hier in aanbouw op de foto’s van Hans Blomvliet. Het staat op de hoek Koningin Wilhelminakade-Stationsstraat. De bovenste foto is genomen vanaf het Stationsplein, bij grandcaf√© Kruiten. Onderaan in de blog: de tekening van hoe het wordt.

Het hoogste punt van De Vrijheit is bereikt. Gisteren werd de hoge bouwkraan ontmanteld.


De Vrijheit wordt een vijfhoekig complex. Met een parkeerkelder. Op het dak van de parkeerkelder wordt een binnenplaats gemaakt, met aangelegde tuin en bomen in grote bakken. ’s Avonds is de tuin verlicht.


Onderdeel van De Vrijheit is de tien (!) verdiepingen hoge De Vrijheit Toren. Die wordt ’s avonds helemaal verlicht met honderden led-lampjes. Vanaf zee zichtbaar. Een nieuw markant punt in IJmuiden.

Er zijn nog appartementen te huur.

PS: De alarmsirenes in Velsen deden het gisteren niet

PS: Opnames van de film over de ontvoering van Freddy Heineken in IJmuiden, met Ruter Hauer als Freddy.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

nu nog een supermarkt

Anoniem zei

die komt er niet omdat er geen parkeerruimte is, en er niet voldoende mensen komen te wonen.
Dus niet rendabel

Bild am Montag zei

Zit Gerritje Outenaar daar niet meer dan?

john zei

Een supermarkt kan wel aan de kant van de kop van de haven.
En parkeerruimte???
Een garage ...
We worden nu al gevraagd onze auto,s te verplaatsen door het bouwbedrijf...

Anoniem zei

Je kan mij niet vertellen dat daar geen supermarkt komt.....

Ik zou zeggen, nodig Jumbo, Dirk, C1000 of Hoogvliet eens uit! Wedden dat ze genoeg bezoek krijgen? Er wonnen meer mensen dan alleen in oud-IJmuiden. Zou er zo heen fietsen vanaf kennermerlaan.

De dichtstbijzijnde is de Vomar, en dat is nou ook niet zo om de hoek.

Word de Deka, Vomar en AH een beetje zat, met die achterlijke prijsverhogingen. Iets wat bij bijvoorbeeld Hoogvliet/Jumbo niet gebeurd.

En inderdaad, parkeergarage onder de supermarkt, erop of eromheen, doen ze bij de andere supers ook.


Maar, ik dacht dat er al eens zo'n plan gemaakt was. (C1000 ofzo?)

Anoniem zei

Vroeger als kind lieten wij ons op een stuk karton van de helling af glijden, heeft de nodige kapotte broeken gekost. Aan het op dezelfde plek ontbreken van onkruid lijkt het alsof de jeugd van nu dit ook nog steeds doet, mooi is dat. Ik hoop trouwens dat de trap naar beneden gerenoveerd wordt.

Ruud