dinsdag 12 april 2011

Bomenbelasting

Gelezen? Iemand gaat dit voorjaar alle bomen in de gemeente Velsen tellen.

Die man doet dat in opdracht van de gemeente. Hij belt bij u aan, kijkt of u een boom in de tuin heeft staan, wat voor soort het is en noteert ook hoe u hem heeft onderhouden. Of u goed en genoeg gesnoeid heeft.


Dat doet de man door heel de gemeente. Binnen en buiten de bebouwde kom. Bij particulieren, langs de openbare weg, in plantsoen en in parken.


De gemeente zegt dat hij in tien weken klaar is. Maar aan de landgoederen Velserbeek, Waterland, Beeckestijn en Schoonenberg in Velsen-Zuid zal hij toch een hele kluif hebben. Kijk hier maar.


Het lijkt een 1-aprilgrap, maar is het niet. De man wordt ingehuurd omdat burgemeester en wethouders een lijst willen maken van bijzondere bomen die niet mogen worden gekapt. Dat gebeurt aan de hand van de inventarisatie die de man maakt.


Burgemeester en wethouders weten nog niet hoe ze de man gaan betalen. Of ze daar geld voor hebben. Ze weten ook nog niet hoeveel de telling gaat kosten. Ze weten ook nog niet of de telling jaarlijks (of nog vaker) wordt herhaald. Dat gaat namelijk ook weer geld kosten.


Voelt u hem al aankomen? Voor u het weet, hebben we een bomenbelasting. Na die belasting op de garages.


Maar dat heeft u er best voor over. Want Velsenaren geven heel veel om bomen. Elke kap van behoorlijk wat bomen geeft oproer.


PS: Wees blij met burgemeester en wethouders. Want de mensen die u koos, de gemeenteraadsleden, willen de kapvergunning afschaffen.
Daarmee is elke boom vogelvrij.

Burgemeester en wethouders weigeren de opdracht van de baas van de gemeente (de gemeenteraad) uit te voeren. Benieuwd hoe dat afloopt…


De foto boven is van een boom die de massale bomenkap heeft overleefd in het plantsoen bij het zwembad in IJmuiden (Heerenduinweg). Bomen maakten plaats voor een nieuw park.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Bomenbelasting voor particulieren, ik zeg DOEN!!!

De meeste mensen, juist ook in achtertuinen doen vrijwel geen moer en laten de rotzooi in de tuin van de buren vallen. denk aan zaatjes, maar ook in de herfst de bladeren die in de tuinen van diverse buren en poorten vallen, maar opruimen, daar hebben de meesten nog nooit van gehoord.

Anoniem zei

De meeste mensen, juist achter hun pc, spuien zomaar hun negatieve nietszeggende opmerkingen. Denk aan opmerkingen over blaadjes en zaadjes oh jee van de buurman! Gelukkig zijn er ergere dingen op de wereld (nucliaire ramp, vluchtelingen, misbruik, schutters in winkelcentra) waar we ons druk over kunnen maken. Beste meneer/mevrouw Anoniem als de blaadjes van de buurman niet in uw tuin vallen, dan waaien die van de straat waar u aan woont er wel in. Zaadjes hebben die nare gewoonte overigens ook, wie gaat u dan aanspreken???
Laten we vooral proberen om met elkaar te leven, u weet wel : geven en nemen.

Anoniem zei

Na een onopgemerkt bericht in de lokale krant, werden een aantal weken later pardoes de bomen in de straat bij ons om de hoek omgezaagd en er schriele kleine boompjes voor teruggeplaatst. Nodig? Dat konden ze ons niet echt duidelijk maken. Voor ons huis staan, en verderop in de straat ook, een paar prachtige grote statige bomen. In de herfst hoor je de wind door de bladeren waaien en in de zomer het gekwetter van de vogels. Ik heb het bladeren ruimen er voor lief bijgenomen en elke week lees ik trouw de aanvragen voor de kapvergunningen.......

Monique zei

@ anoniem:
De meeste mensen, juist ook in achtertuinen doen vrijwel geen moer en laten de rotzooi in de tuin van de buren vallen. denk aan zaatjes, maar ook in de herfst de bladeren die in de tuinen van diverse buren en poorten vallen, maar opruimen, daar hebben de meesten nog nooit van gehoord.

En daar werkt een belasting tegen?
Tuurlijk dat klopt, ik vind namelijk ook nergens hondenpoep want er wordt belasting betaald.

Er is al zoveel natuur en bossen in Nederland,.
Ik vind dat mensen zonder bomen belasting moeten betalen aan de mensen die bomen in de tuin hebben, die ademen namelijk de zuurstof in die de bomen produceren.