dinsdag 8 februari 2011

Pas op, kitebuggy’s actief

Ophef. Hond doodgereden op het IJmuiderstrand. Door een kitebuggy.

Eigenares uit IJmuiden start een handtekeningenactie.

Kijk op de petitiesite en lees haar persoonlijke verhaal.

Of kijk naar haar relaas.

Het verhaal in de IJmuider Courant werd opgepikt door allerlei andere media. Gisteravond bijvoorbeeld door het Jeugdjournaal.

Degene die de hond aanreed, negeerde de regels, zo zegt Buggy Club Holland. Lees die regels voor de Velsense stranden hier.

Het was geen incident. Die regels worden vaker overtreden door de kitebuggy’ers. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Regelmatig heb ik staan kijken tussen de kitebuggy’ers bij IJmuiderslag. Een prachtig gezicht. Maar wel goed oppassen: ze gaan hard en remmen hebben ze niet.

Ik zou het jammer vinden als de kitebuggy’ers verdwijnen uit IJmuiden aan Zee. In het weekend komen ze zelfs uit het buitenland naar IJmuiderslag met hun kitebuggy's.

Over de Heerenduinweg zie je auto's met zelfgemaakte constructies voor kitebuggy’s op het dak, hangend op de achterklep of getrokken aan de trekhaak. Of achter de brommer.

De gemeente zegt over het ongeluk: al jaren gaat het goed met de kitebuggy’s op het strand. Omdat één iemand de regels overtreedt en een ongeluk veroorzaakt, gaan we niet optreden tegen de hele groep. Daar ben ik het mee eens.

Maar: ik zie ze vaak veel verder rijden dan de afgesproken zone waarin het mag. En langs de waterlijn rijden ze ook heel vaak, terwijl dat ook niet mag. Kijk bijvoorbeeld naar dit filmpje.

Maar: er is inmiddels wel onduidelijkheid ontstaan waar ze mogen rijden. Veertig meter van de vloedlijn? Of van de waterlijn? En waar loopt die lijn als het hard waait en de zee verder het strand op wordt geblazen dan normaal?

Op het kaartje boven zie je waar ze van de gemeente mogen rijden: in vak drie. Het kaartje onder is weer van de Buggy Club Holland (lees hun omschrijving).

En: het algemene bord van de gemeente met info over het strand, bij de IJmuiderslag, is hartstikke onduidelijk. Het waarschuwt niet voor gevaar van de kitebuggy’ers.

Ik zou zeggen: de kitebuggy’ers moeten zich gewoon aan de regels houden. En gemeente: zet grote, knalrode waarschuwingsborden neer.

'Pas op, kitebuggy’s actief. Kunnen snelheid van wel honderd kilometer per uur halen. Houd afstand!'

10 opmerkingen:

Klaas (Nick) Strooker zei

Een goed idee om waarschuwingsborden te plaatsen. Geeft tenminste enige duidelijkheid.

Toeschouwer zei

Hoewel ik het incident heel erg betreur denk ik dat een verbod op de buggy's te ver gaat. We verbieden immers ook geen honden omdat er één hondeneigenaar zomers met de hond in een gebied loopt waar geen honden mogen komen.
Betreffende de aanduiding van het gebied (zone 3) waar buggy's zijn toegestaan staat deze nummering ook heel duidelijk op de strandpalen. Tot slot vindt ik het jammer dat de IJmuider courant bij elk artikel over dit incident de foto met de overleden hond plaatst. Onnodig confronterend en naar mijn idee ook een beetje provocerend.

Art zei

Zoals ook op de petitie-site staat. De doodgereden hond was de druppel.
Het is toch te gek voor woorden dat buggies over een strand mogen scheuren met snelheden die gelijk staan als een auto. De buggies hebben geen rem en rijden tussen wandelaars door.
Als je graag wilt scheuren dan ga je naar een circuit of naar een kartbaan.

Anoniem zei

Erg vervelend voor de eigenaar van de hond!
Toch, nu al een verbod is veel te vroeg. De kitebuggy's zijn ook leuk om te zien.
Sterker nog, ik heb als hardloper meer last van de honden die de neiging hebben om tot nu toe te spelen en niet te bijten dan van de buggy's. Maar er zijn zeker ook al mensen/kinderen gebeten(laatst nog in de krant over geschreven!). Dan zeg ik ook niet verbieden. Ik begrijp de petitie maar ben het er niet mee eens. Misschien kan iemand een petitie beginnen om honden te verbieden op het strand? Dan is het probleem ook al voor een deel opgelost.

Anoniem zei

Heel erg jammer voor die honden bezitter maar een verbod hoeft niet6 voor mij je kunt ook de honden verbieden op het strand als je ergens rustig wil zitten moet je eerst goed kijken of er geen honden stront onder of op het zand ligt.en dan een petitie voor kitebuggy's te verbieden
is gewoon belachelijk hier heb ik minder last van dan van al die los lopende honden die je te pas en te onpas voor je voeten lopen.

Anoniem zei

Het strand moet beschikbaar zijn voor iedereen. Daar zijn misschien duidelijkere regels voor nodig. Borden kunnen helpen. En misschien helaas, maar ik ben het met eerdere reacties eens. Hondenpoep en achter mensen(kinderen) aan rennende honden is super ergelijk! Ik pleit ook voor een algeheel vebrod voor honden vanaf mei t/m september op het strand.

Fokke Zaagsma zei

Even over de foto van de dode hond, die volgens een van de reageerders bij elk artikel zou staan:

- De foto stond één keer in de IJmuider Courant
- En is bij twee artikelen op ijmuidercourant.nl geplaatst

Fokke

toeschouwer zei

Fokke,
Bij één van de artikelen op IJmuidercourant.nl stond eerst ook de betreffende foto. Deze is nu verwijderd. Toch vindt ik de betreffende foto erg confronterend en onnodig deze (meerdere malen) te plaatsen. Zie het niet als verwijt, maar neem dit punt eens op in het redactieoverleg. Er worden immers ook geen foto's geplaats van personen die zijn overleden.

Fokke Zaagsma zei

Oké, dat wist ik niet.

Het is goed dat je het zegt. Ik meld het inderdaad in ons redactieoverleg.

Dank,
Fokke

Anoniem zei

gewoon verplicht aangelijnde hond dacht ik zo