woensdag 26 januari 2011

‘Schuimblusvoertuig in alle aanvalsplannen’

De brandweer moet bezuinigen. Tot stomme verbazing van de Velsense brandweer staat ‘hun’ schuimblusvoertuig (foto) opeens te koop.

De wagen is spiksplinternieuw in het wagenpark van de kazerne in Velsen-Zuid.

Kijk naar dit filmpje van het nieuwe schuimblusvoertuig.

Hij vervangt het oude schuimblusvoertuig. Die zie je op dit filmpje.

Bij de Velsense brandweer begrijpen ze niet dat het nieuwe voertuig opeens weg moet. Hij is nooit gebruikt. Nou ja, behalve om de kazerne mee schoon te spuiten.

,,De wagen heeft 5,5 ton gekost en alle 36 beroepsbrandweermannen zijn twee dagen op cursus geweest om er mee te leren werken’’, vertelt een Velsense brandweerman.

Anoniem, want werkgever brandweer Kennemerland komt volgens hem snel met straffen voor personeel dat ‘lekt’ tegen de pers. Naar de identiteit van anonieme bronnen wordt actief gezocht.

Het gaat de Velsense brandweer helemaal niet zo om het geld. Ze maken zich zorgen om de veiligheid. ,,Een schuimblusvoertuig hebben we in Velsen echt nodig’’, zegt de brandweerman. ,,Hij staat niet voor niets vermeld in alle aanvalsplannen voor branden.’’

Het voertuig wordt gebruikt bij vloeistofbranden. ,,Hij is er speciaal vanwege schepen met gevaarlijke lading over het Noordzeekanaal. De pont in Velsen-Zuid heeft niet voor niets blusaansluitingen. We kunnen het schuimblusvoertuig sop de pont rijden en zo vanaf het water blussen.’’

Het schuimblusvoertuig komt ook van pas bij ongelukken met benzinetransporten over de A9 en brandende tankstations in Velsen. Verder kan het een nevel leggen in geval van lekkage van het giftige ammoniak (havens IJmuiden, bij Tata Steel).

Bovendien was het nieuwe voertuig geschikt gemaakt om op het IJmuiderstrand te rijden. Omdat het veel water kan meenemen, is de wagen van belang bij strandhuisjesbranden.

Brandweer Kennemerland verdedigt zich. ,,Er zijn afspraken met Amsterdam, Tata Steel ,Schiphol en zelfs Rotterdam over de inzet van hun schuimblusvoertuig. Dat soort afspraken maakt het mogelijk de verkoop van ons eigen schuimblusvoertuig aan te dragen als optie voor de bezuinigingen.’’

De Velsense brandweerman is niet onder de indruk. ,,Ik hoop dat Velsense gemeenteraadsleden goed nadenken voordat ze het schuimblusvoertuig op de bezuinigingslijst zetten.’’

(De foto is van Bas Idema, waarvoor dank)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Euh, moet volgens mij 700.000 euris zijn.....en als je 550.000 euris snel zegt valt het nog wel mee.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

er valt meer te bezuinigen in de TOP

Bild am Montag zei

Het moet voor de brandweermannen voelen als een kastratie. Heb je eindelijk je lekkere fikkie, dan pak je uiteraard meteen naar je schuimblusapparaat.. en dan is ie er niet. Brrr, dat moet een afschuwelijke ervaring zijn. Mensen die dit verzinnen horen niet bij de brandweer thuis.