donderdag 7 oktober 2010

Afscheid van iets bijzonders: d’Arc

Ha, blogtijd. Die moet even gaan over jongerensociëteit d’Arc. Die bestaat niet meer.

Jongeren kwamen niet meer langs op de vrijdagavonden.
D’Arc in Oud-Velsen heeft 45 jaar bestaan.


Het was iets bijzonders. Generaties Velsenaren zoenden in hun tienerjaren hun eerste grote liefdes op die bovenverdieping van het pand aan Kerkplein. Ze dronken er voor het eerst een biertje. Er bestaan in Velsen huwelijken die begonnen in d’Arc.

Het was de enige uitgaansgelegenheid voor jongeren onder de achttien jaar in de gemeente.

Het bestuur van d’Arc werd altijd gevormd door een stel jongeren, die als ze een jaar of achttien werden het stokje doorgaven aan een nieuw (jong) bestuur.

Het besturen van d’Arc was voor de 15-, 16-jarigen een enorme goede leerschol voor later. Ze leerden verantwoordelijkheid nemen, zaken regelen bij instanties en omgaan met mensen.

Je kwam niet zomaar in het bestuur. Je moest ontgroend worden. Ieder bestuur deed dat op z’n eigen manier. Zoals naakt om de kerk van Oud-Velsen hollen, zoals eens gebeurde.

,,Bezoekers van d’Arc zijn een speciaal soort. Relaxt, gezellig, stevige sociale controle, één grote vriendenclub - al ken je elkaar maar vaag’’, schreef ik in 2004 in een groot verhaal over de sociëteit.

Die niet te definiëren chemie bestaat nog steeds tussen oud-bezoekers, vertelde Wouter van der Zwet Slotemaker, eigenaar van café Bartje in Santpoort-Noord in het verhaal.

Hij is oud-bestuurslid: ,,Ik zie het hier voor de deur tijdens festivals als het Santhappen. Mensen van d’Arc, hoe lang geleden ze er ook kwamen, zoeken elkaar steeds weer op.’’

In 2004 zat d’Arc in problemen omdat ze dicht moest vanwege brandveiligheidseisen.

Om het bestuur te helpen kwamen maar liefst drie oud-besturen bij elkaar, zo’n twintig man. Een steungroep van Velsenaren die nu notabele functies hebben en op afstand opereerde.

Maar ook zij hebben d’Arc niet kunnen redden. Helaas.

De IJmuider Courant zoekt herinneringen aan d’Arc.

(Foto boven van het pand van d’Arc. Foto midden: een vrijdagavond in d’Arc, ergens halverwege de jaren tachtig. Foto onder: PvdA-politicus bezoekt d'Arc.)

PS: UFO in Velserbroek!
PS: De brand in Velserbroek die niet de krant haalde: Kijk hier en hier.

PS: Rare wipkip staat er op het Noorderstrand in Velsen-Noord
PS: Morgen mijn verhaal in de krant over Cheryl die een hyves maakte over Cheryl Morriën

Geen opmerkingen: