dinsdag 24 augustus 2010

Lobby voor lijfsbehoud

De gemeente laat een toekomstvisie maken: Visie op Velsen 2025. Het is een vervolg op Visie op Velsen 2010.

De visie moet aangeven hoe Velsen er in 2025 moet uitzien: meer of minder woningen, een treinverbinding, meer of minder buurthuizen, toerisme als belangrijkste economische pijler - alles mag gezegd worden.


Het wordt u vanaf 8 september gevraagd, zegt de gemeente. Die visie, zegt burgemeester Franc Weerwind, wordt geen papieren tijger. Wat er uit komt, wordt uitgevoerd. De gemeente wil de uitkomsten van Visie op Velsen 2025 ook echt realiseren.

Maar er is iets raars met de Visie op Velsen 2025. De gemeente zegt dat iedereen zijn mening moet geven, zonder er op te letten of er in de toekomst geld voor beschikbaar is.


Maar tegelijkertijd is het een document, aldus de gemeente, ’de basis moet zijn voor de bezuinigingsdiscussie’. Want één ding is duidelijk. Velsen moet veel inleveren, al is nog niet bekend hoeveel. Dat bepaalt het Rijk.

Instanties die door de gemeente zijn uitgenodigd om hun visie voor 2025 te geven, zijn onder meer de Stichting Welzijn Velsen, Stadsschouwburg Velsen, Witte Theater en Kunstencentrum Velsen. Dat zijn enkele van de instanties die het grootste risico lopen, straks bij de bezuinigingsronde.

Die zijn niet gek. Moet je eens raden wat zij voor visie indienen voor 2025. Geen open blik. Dat wordt een lobby voor lijfsbehoud.

PS: IJmuiden had ooit een trein, wist u dat?

1 opmerking:

Reinder Weidijk zei

Hi Fokke, erg leuk die oude opnamen van de treinen. Mijn hersens moesten even kraken maar zien veel herinneringen.