maandag 21 juni 2010

De verslaggever van Behrloo

Wat onwennig neem ik de microfoon in mijn hand en staar in de camera. Schrijven gaat me beter af, bedenk ik me.

Mijn tekst: ,,Goedendag, we staan hier op de gemeentewerf van de gemeente Behrloo met politievoorlichter Theo van Alphen. Mijnheer Van Alphen, wat kunt u vertellen over de gevonden dode lichamen?''

Het was een onverwacht uitstapje, vorige week donderdag. Ik was naar Santpoort-Noord gefietst. Filmopnames van de politieacademie zorgden voor onrust in het dorp. Was het echt waar dat de kroegbaas van De Wildeman was doodgeschoten?

De politieacademie maakte die dag in Velsen opnames voor de chefs van de rechercheteams grootschalig onderzoek. Die teams worden ingezet bij geruchtmakende moorden.

De chefs moeten weer in de schoolbankjes en krijgen een casus. Op film zien ze doden, getuigenverklaringen en andere beelden. Alles zit vol aanwijzingen. Pikken ze de relevante dingen er uit? Scheiden ze informatie van desinformatie? Handelen ze goed?

Met de docent van de politieacademie sprak ik over zijn werk. Ik vroeg of journalisten nog een rol spelen in de film, want we komen natuurlijk af op zo'n schietpartij, op zoek naar informatie. Journalisten worden bij oefeningen vaak vergeten.

Weer op de redactie word ik gebeld: of ik even tijd heb. En even naar Velsen-Zuid wil komen, bij de gemeentewerf naast het afvalbrengstation. Er is onverwacht een rol van een journalist nodig. Of ik dat leuk vind. En zo sta ik even later met een microfoon in mijn hand.

Mijn tegenspeler is een echte politieman. Hij werkt bij het korps Amsterdam en doet dit, een rolletje spelen voor de politieacademiefilm, in zijn vrije tijd.

Mijn 'persvoorlichter' beantwoordt de vragen en ik sluit af, in de camera kijkend, met: ,,Dit is Fokke Zaagsma voor Behrloos Nieuws Zender.''

Wat is Behrloo? Behrloo is leuk. Het is een compleet verzonnen stad op de politieacademie.


Om van alles te leren, van slachtofferidentificatie tot opsporing van explosieven.
Behrloo heeft alles. Een eigen straatkaart bijvoorbeeld. En een sinds enige tijd een eigen omroep: Behrloos Nieuws Zender (BNZ). Waar de recherchechefs het nieuws kunnen zien, met reportages over de moorden en zien wat de buurt er van vindt.

Gemaakt door onder andere Fokke Zaagsma, voor Behrloos Nieuws Zender, goedenavond.
PS: De modelbouwvereniging in Velsen-Zuid (recreatiegebied Spaarnwoude) bestond dit weekend 25 jaar en vierde dat. Zie het filmpje.

1 opmerking:

Anoniem zei

Haha fokke je wordt steeds meer in het nieuws je kan eigenlijk bij de tv gan werken of bij seaport tv is dat niet leuk baantje erbij naast de krant,het staat je goeds zo sucses