vrijdag 9 april 2010

Gat gedicht in De Meteoor

Gistermiddag is het appartementencomplex De Meteoor in IJmuiden officieel geopend. Zonder gat.

De gemeente wilde dat het complex een zichtlijn kreeg op het Stadspark. Voor de zichtlijn zou er een onderdoorgang door De Meteoor komen. Kijk op de eerste tekeningen hoe dat eruit zou zien (even op klikken).

Een zichtlijn is jargon voor een doorkijkje. Je moet vanaf de Venusstraat door De Meteoor naar het Gijzenveltplantsoen kunnen kijken. Dat plantsoen had al een mooi opgeknapt park met woningen moeten zijn. Nu staan er nog dichtgetimmerde gebouwen en een gesloopte kerk.

De projectontwikkelaar was niet zo blij met het verplichte gat. En gisteren merkte iemand van Woningbedrijf Velsen, eigenaar en verhuurder van het complex, ook al op waar het wringt: ,,Het gat scheelt vier te verhuren woningen.’’

Het gat is alsnog gedicht. Met glas, zo bedacht de architect. Zodat de zichtlijn blijft. Maar brommertjes er niet door kunnen scheuren.

Op de enorme glazen wanden van 6 bij 15 meter werd een kunstproject aangebracht. Dat zie je ook binnen: zie de twee onderste foto's van John Prins.

Onder De Meteoor zit een parkeergarage. Voorrang in de garage en bij de in - en uitgang wordt geregeld met verkeerslichten.

De verwarming van de appartementen gebeurt met een systeem van koude- en warmteopslag. Dat werkt met vloerverwarming (info over De Meteoor). Radiatoren zijn er daarom niet: dus wel ramen tot aan de vloer. In de douche zit wel een handdoekradiator: die werkt op stroom. Iedere kamer heeft een eigen thermostaat.

Geen opmerkingen: